Vzdelávanie
Čas čítania 02:48
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

Žiarska Súkromná stredná odborná škola technická získala za duálne vzdelávanie cenu ministerstva hospodárstva

Skúsenosti získané pri spoločnej systematickej príprave žiakov pre prax už od roku 2008 využila škola spolu s firmami InTech-u aj pri zavádzaní duálneho systému vzdelávania od roku 2015.

Žiar nad Hronom 8. mája (TASR) – Súkromná stredná odborná škola technická v Žiari nad Hronom získala za školský rok 2016/2017 cenu Ministerstva hospodárstva SR za „Najlepšiu spoluprácu strednej odbornej školy so zamestnávateľskou sférou pre odvetvia v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR v systéme duálneho vzdelávania”.

Cenu, ktorá je ocenením dlhoročnej spolupráce školy a zamestnávateľskej sféry, najmä firiem jej zriaďovateľského združenia InTech Žiar nad Hronom z.p.o., prevzali zástupcovia školy na výstave Mladý tvorca 2018 na výstavisku Agrokomplex v Nitre.

“Takéto prestížne ocenenie by sme dnes ťažko získali bez našich zriaďovateľských firiem združenia InTech, ktoré sa rozhodli realizovať duálne vzdelávanie ako jedni z prvých na Slovensku a v tomto svojom rozhodnutí vytrvali aj napriek mnohým prekážkam, ktoré bolo treba prekonať. Dnes už tak spolu môžeme pracovať na jeho skvalitňovaní a zatraktívňovaní,” uviedla riaditeľka školy Beata Tóthová.

Skúsenosti získané pri spoločnej systematickej príprave žiakov pre prax už od roku 2008 využila škola spolu s firmami InTech-u aj pri zavádzaní duálneho systému vzdelávania od roku 2015, teda hneď po prijatí nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave. Škola tento systém overovala ako jedna z 21 pilotných škôl a podieľa sa na jeho skvalitňovaní aj v rámci národného programu „Duálne vzdelávanie a zvýšenie atraktivity a kvality OVP”.

V súčasnosti má škola podpísané zmluvy o duálnom vzdelávaní s 11 zamestnávateľmi a v duálnom systéme študuje viac ako 100 žiakov. So zamestnávateľmi škola spolupracuje v rámci praktickej prípravy žiakov, ale aj v oblasti vytvárania kvalitných podmienok vyučovania. Vďaka dlhodobej a systematickej podpore priemyselných spoločností, akými sú Slovalco, Tubapack, Nemak Slovakia, Fagor Ederan Slovensko, Hydro Extrusion Slovakia, Remeslo strojal majú dnes žiaci školy možnosť pripravovať sa na najmodernejších technológiách a využívať moderné učebné pomôcky.

„Naša škola ako jedna z mála na Slovensku, na základe požiadaviek zamestnávateľov, ponúka výlučne odbory aktuálne a perspektívne potrebné pre trh práce. Systematicky pracujeme na tom, aby sme ponuku našej školy a jej úroveň zosúlaďovali s požiadavkami firiem,” podotkol riaditeľ združenia InTech Marcel Pecník.

Veľkú pozornosť venuje škola i spolupracujúce firmy najmä praktickej príprave žiakov. „Duálny systém prípravy spolu neustále skvalitňujeme zvyšovaním pedagogických zručností inštruktorov odborného vzdelávania (OV) vo firmách, realizáciou cyklovania žiakov na pracoviskách firiem, podporou inštruktorov zo strany koordinátora duálneho vzdelávania – majstra OV školy, vytváraním dobrých podmienok pre prípravu žiakov v samotných firmách, vťahovaním žiakov do procesov firiem i do pracovných kolektívov,” dodala Tóthová s tým, že už dlhé roky je samozrejmosťou účasť zástupcov zamestnávateľov na maturitných a záverečných skúškach, ale aj v odborných komisiách stredoškolskej odbornej činnosti.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."