Vzdelávanie
Čas čítania 01:45
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

V Trenčianskom samosprávnom kraji štartuje pilotný projekt participatívneho rozpočtu na stredných školách

V rámci tejto témy realizuje národný projekt s názvom Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík.

Trenčín/Bratislava 28. septembra (TASR) – Študenti krajských stredných škôl dostanú príležitosť zmeniť svoju školu k lepšiemu prostredníctvom vlastných nápadov a projektov, ktoré si sami navrhnú, vyhodnotia a schvália. Umožní to pilotný projekt participatívneho rozpočtu, ktorý zavádza Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) v tomto školskom roku v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK).

„Študenti majú šancu nielen navrhovať mikroprojekty, podieľať sa na diskusiách o rozdelení rozpočtu, či aktívne vstúpiť do fázy hodnotenia a rozhodovania, ale aj stať sa ich realizátormi vďaka finančnej podpore zo školského rozpočtu TSK,“ vysvetlil predseda TSK Jaroslav Baška.

Podľa splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla sa ÚSV ROS dlhodobo aktívne podieľa na zapájaní verejnosti do vecí verejných v zmysle princípov otvoreného vládnutia. V rámci tejto témy realizuje národný projekt s názvom Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík, ktorý je financovaný z operačného programu Efektívna verejná správa.

Výsledkom spolupráce krajskej samosprávy a Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti je pilotný program predstavujúci prvú dotačnú schému na Slovensku, ktorá cielene podporuje presadzovanie princípov participatívneho rozpočtovania v prostredí 16 stredných škôl.

„Každá z prihlásených škôl, ktorú osloví možnosť vyskúšať zavádzanie participatívneho rozpočtu v praxi, získa finančný príspevok vo výške 1000 eur na podporu študentských projektov,“ doplnil Baška s tým, že škola okrem financií získa aj bezplatný prístup k zaškoleniu pedagógov a odborným metodikám, a tiež možnosť využiť systém odborných konzultácií, ktoré v teoretickej aj praktickej rovine pomôžu zriaďovateľom, učiteľom aj samotným študentom zrealizovať proces participatívneho rozpočtu.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."