Spravodajstvo
Lesezeit 01:36
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Mentálne postihnutí ľudia čelia pri práci predsudkom o neschopnosti

Mentálne postihnutí ľudia čelia predsudkom o tom, že nie sú schopní pracovať. V prípade poskytnutia dostatočnej podpory a dôvery sú však spoľahlivými a lojálnymi zamestnancami.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Upozornilo na to Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR pri príležitosti piateho výročia otvorenia centra Bivio v bratislavskej Rači. To ľudí s mentálnym či iným znevýhodnením pripravuje na prácu alebo ich zamestnáva.

Mladí, dospelí ľudia s mentálnym postihnutím, absolventi praktických škôl, si často na Slovensku nevedia nájsť prácu. Príčin je viacero, jednou z nich je nedostatočná príprava na konkrétne profesie, s ktorými by sa mohli uplatniť na trhu práce.

“Mladí, dospelí ľudia s mentálnym postihnutím, absolventi praktických škôl, si často na Slovensku nevedia nájsť prácu. Príčin je viacero, jednou z nich je nedostatočná príprava na konkrétne profesie, s ktorými by sa mohli uplatniť na trhu práce. Pokiaľ sa im nepodarí nájsť prácu, sú zväčša odkázaní na poberanie sociálnych služieb v zariadeniach alebo zostávajú zatvorení doma,” priblížila riaditeľka združenia Iveta Mišová.

Práca je pritom podľa jej slov kľúčom k plnohodnotnému a samostatnému životu. Osoby s mentálnym postihnutím tak môžu získať finančnú nezávislosť, ale aj množstvo sociálnych kontaktov. Na rôzne profesie, napríklad pomocný čašník, pracovník práčovne či chyžná, ľudí pripravuje centrum Bivio, za ktorým združenie stojí. Fungovanie centra vítajú aj rodičia.

Cieľom Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR je začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti. Patrí medzi najväčšie občianske združenia na Slovensku, v súčasnosti má vyše 10.000 členov združených v miestnych organizáciách vo všetkých regiónoch.

Zdroj: TASR  Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."