Spravodajstvo
Lesezeit 02:55
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Štát pridá počas sviatkov aj brigádnikom

Lepšie zárobky za soboty a nedele, ale aj za prácu v noci začnú plynúť pre dohodárov už v tomto roku.

Lepšie zárobky za soboty a nedele, ale aj za prácu v noci začnú plynúť pre dohodárov už v tomto roku.

Zmeny v Zákonníku práce tak prinesú osoh nielen zamestnancom, ale aj rodičom na materskej, penzistom či brigádujúcim študentom.

Rezort schválil príplatky

Aj na dohodárov sa vzťahujú novinky, ktoré v týchto dňoch schválil parlament v Zákonníku práce. Znamená to, že aj ľudia pracujúci na dohodu si prilepšia. Od 1. mája 2018 sa na nich budú vzťahovať nasledujúce zmeny: a) príplatok za nočnú prácu, b) príplatok za prácu v sobotu, c) príplatok za prácu v nedeľu a d) príplatok za prácu vo sviatok.

Za každú hodinu práce vo sviatok bude brigádnikom patriť dohodnutá odmena zvýšená najmenej o minimálnu mzdu za hodinu. „Príplatok za nočnú prácu sa zvýši zo súčasných 20 percent v dvoch fázach až na 50 percent hodinovej minimálnej mzdy pri rizikových prácach a príplatok za prácu počas sviatku sa zvýši z 50 na sto percent priemerného zárobku zamestnanca,“ informuje Veronika Husárová, hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Dohodári pracujúci v sobotu budú mať príplatok 25 percent minimálnej hodinovej mzdy a v nedeľu 50 percent minimálnej hodinovej mzdy.

Keď je dohodárom penzista

Od 1. júla 2018 budú dôchodcovia, ktorí robia na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, oslobodení od odvodov na povinné dôchodkové poistenie, teda na starobné a invalidné. Zamestnávatelia budú taktiež oslobodení – od platenia do rezervného fondu solidarity.

„Oslobodenie bude vo výške vymeriavacieho základu dvesto eur mesačne, čo predstavuje maximálne 2 400 eur ročne. Týka sa to poberateľov starobných, invalidných, predčasných starobných, invalidných výsluhových a výsluhových dôchodkov, ak dovŕšili dôchodkový vek. Na základe toho môžu mesačne ušetriť na sociálnom poistení reálne až osem eur, pri invalidnom dôchodku až 14 eur a pri predčasnej penzii až 10,80 eura,“ vysvetľuje Husárová. Zodpovedá to mesačnému zárobku na úrovni dvesto eur. V roku 2018 by tak za päť mesiacov, keďže poistné sa platí mesiac pozadu, dôchodcovia mohli ušetriť až 40 eur, invalidní penzisti až 70 eur a predčasní penzisti až 54 eur. Najväčšia zmena nastane u predčasných dôchodcov, ktorí do 30. júna 2018 vôbec nemôžu vykonávať zárobkovú činnosť a zároveň poberať dôchodok. „Od 1. júla bude môcť takýto dôchodca, ktorý si určil dohodu o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, vykonávať zárobkovú činnosť do výšky príjmu 2 400 eur ročne bez toho, aby mu zanikol nárok na výplatu predčasného dôchodku,“ dodáva hovorkyňa ministerstva práce.

Čo žiadať od zamestnávateľa

Pri skončení dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov alebo dohody o pracovnej činnosti zamestnávateľ musí vydať zamestnancovi potvrdenie o tom, či sa z odmeny zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať.

Zdroj: Zuzana Dzvoníková, Táňa Rundesová (Hospodárske noviny)   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."