Spravodajstvo
Lesezeit 02:16
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Učitelia s nápadmi, ako meniť školstvo, sa môžu hlásiť do Komenského inštitútu

Informoval Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu.

Zvolen 11. apríla (TASR) – Komenského inštitút, ktorý realizuje CEEV Živica, bude už tretí rok po sebe podporovať pedagógov a prispievať k zmene školstva zdola. Aktuálne preto hľadá odvážnych učiteľov, riaditeľky, zástupcov aj budúcich pedagógov do nového ročníka. Informoval Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu.

Učiteľov budú učiť špičkoví lektori zo sveta aj Slovenska. Napríklad so psychologičkou budú pedagógovia hľadať svoju víziu a hranice moci, naučia sa riešiť konflikty v triede, zostaviť si zážitkové vyučovanie, podporovať rešpektujúcu komunikáciu, alebo aj techniky na rozvoj kritického myslenia.

Komenského inštitút ponúka pedagógom ročný bezplatný vzdelávací a zároveň praktický kurz pozostávajúci z týždňovej letnej školy, štyroch víkendových workshopov a online stretnutí. Ročným kurzom sa to však nekončí a po jeho absolvovaní sú absolventi zapojení do programu, ktorý im počas roka ponúka dva víkendové workshopy, študijnú cestu s návštevou zaujímavých škôl doma i v zahraničí a online stretnutia.

„Nemôžeme stále čakať na osvieteného ministra, ktorý spasí školstvo. Skutočná zmena môže prísť predovšetkým zdola – od učiteľov v spolupráci s rodičmi a žiakmi,“ hovorí Hipš. Inštitút v súlade s víziou spája a podporuje pedagógov, ktorí sa neboja pracovať na sebe, experimentovať, vo svojich študentoch postupne prebúdzať ducha slobodného myslenia a rozvíjať pocit osobnej zodpovednosti. “Každoročne do Komenského inštitútu prijímame len 20 pedagógov, pretože kladieme veľký dôraz na individuálny prístup,” pripomína.

Účastníci si na začiatku štúdia zvolia tému svojho „pedagogického mikroprojektu“, cez ktorý sa budú usilovať dosiahnuť hmatateľnú zmenu vo svojej školskej komunite. „V Komenského inštitúte poukazujeme na významné problémy v slovenskom školstve a prostredníctvom praktických riešení realizovaných priamo učiteľmi ukazujeme možné cesty ich postupného prekonania,“ vysvetľuje ďalej Hipš.

Komenského inštitút je otvorený pre učiteľov, riaditeľov škôl a ich zástupcov či univerzitných študentov učiteľských smerov z celého Slovenska. Program sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

Štúdium je zdarma vďaka finančnej podpore partnerov. Aj keď sa nový ročník začína letnou školou v auguste, uzávierka prihlášok je 26. apríla, a to online na stránke www.komenskehoinstitut.sk.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."