Spravodajstvo
Lesezeit 01:53
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja uskutočnili sa stretnutia škôl a zamestnávateľov o duálnom vzdelávaní

Zástupcovia kraja sa počas piatich dní zúčastnili štyroch stretnutí.

Trnava 9. októbra (TASR) – Zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) absolvovali v uplynulom týždni stretnutia so zástupcami škôl a zamestnávateľov v kraji, ktorých cieľom bolo zlepšiť duálne vzdelávanie. TASR informoval hovorca TTSK Patrik Velšic.

Zástupcovia kraja sa počas piatich dní zúčastnili štyroch stretnutí. “Zamestnanci TTSK v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania absolvovali stretnutia v Holíči, Trnave, Piešťanoch a Dunajskej Strede. V súčasnosti využíva systém duálneho vzdelávania šesť škôl. V súvislosti s duálnym vzdelávaním sa v kraji uvažuje s ďalšími, ide približne o 20 škôl,” uviedol Velšic.

Pre zefektívnenie tejto formy vzdelávania založil samosprávny kraj platformu expertov pod názvom Dual team. “Sú v nej zastúpení riaditelia škôl, interní a externí poradcovia, ale aj úspešní žiaci a absolventi odborného vzdelávania. Platforma nastavuje jednotnú regionálnu stratégiu pre odborné vzdelávanie. Za úrad TTSK je partnerom odbor školstva, vedy, výskumu a regionálneho rozvoja. Výsledky práce sú určené rodičom, žiakom, verejnosti i zamestnávateľom,” doplnil hovorca TTSK.

Cieľom platformy je jednotná stratégia programu duálneho vzdelávania, ktorá sa opiera o štyri prioritné osi. “Ide o koncepciu učebných a študijných odborov na regionálnej báze, jednotnú stratégiu so zamestnávateľmi, bližšiu angažovanosť rodičov pri komunikácii so školami a zamestnávateľmi a kariérny rast pedagógov,“ spresnil hovorca kraja.

Okrem týchto stretnutí absolvovali zástupcovia stredných odborných škôl z Trnavy, Gbelov a Senice, ktoré patria pod samosprávny kraj, rokovanie v Ostrave. S riaditeľom Strednej školy elektrotechnickej Tomášom Führerom komunikovali o možnej spolupráci v oblasti poskytovania vzdelávania pre zamestnávateľov v oblasti elektrotechniky a energetiky v rámci Českej a Slovenskej republiky na modeli „Federálna škola”. Dohodli sa na vyhotovení analýzy učebných a študijných odborov škôl z trnavského regiónu a príprave jednotnej koncepcie výuky a ponuky pre zamestnávateľov.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."