Spravodajstvo
Lesezeit 01:03
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Ak zamestnávateľ odhlási posledného zamestnanca, odhlasuje sa ako zamestnávateľ

Ak už zamestnávateľ nezamestnáva žiadneho zamestnanca, prestáva byť zamestnávateľom. Má nielen povinnosť odhlásiť zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov vedeného Sociálnou poisťovňou, ale aj seba z registra zamestnávateľov. Odhlásiť sa musí do ôsmich dní odo dňa, kedy už nezamestnáva žiadneho zamestnanca.

 Bratislava 6. februára (TASR) – Ak už zamestnávateľ nezamestnáva žiadneho zamestnanca, prestáva byť zamestnávateľom. Má nielen povinnosť odhlásiť zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov vedeného Sociálnou poisťovňou, ale aj seba z registra zamestnávateľov. Odhlásiť sa musí do ôsmich dní odo dňa, kedy už nezamestnáva žiadneho zamestnanca.
      
Odhlasuje sa elektronicky prostredníctvom Registračného listu zamestnávateľa, kde v kolónke „Dátum odhlásenia posledného zamestnanca“ uvedie príslušný dátum. Týmto dňom prestáva byť zamestnávateľom.
      
“V tejto súvislosti pripomíname, že takýto zamestnávateľ sa naďalej bude môcť prihlásiť do elektronických služieb a bude môcť vykonať napríklad opravy vo výkazoch. Elektronické služby mu ostávajú naďalej aktívne, pričom v budúcnosti, ak znova začne zamestnávať zamestnancov, sa bude môcť opätovne prihlásiť do registra zamestnávateľov už elektronicky, bez potreby vypĺňania tlačív v papierovej podobe,” zdôraznil hovorca poisťovne Peter Višváder.
      
Opätovné prihlásenie zamestnávateľa je povinné najneskôr jeden deň pred tým, ako zamestná prvého zamestnanca.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."