Spravodajstvo
Lesezeit 01:21
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Projekt EduMediaTest má pomôcť vyrovnať sa s nástrahami internetu

Projekt EduMediaTest má pomôcť vyrovnať sa s nástrahami internetu.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Projekt EduMediaTest má pomôcť vyrovnať sa s nástrahami internetu. Vyvinúť má aj interaktívny digitálny nástroj na hodnotenie a zlepšenie mediálneho vzdelania medzi európskymi žiakmi a študentmi od 14 do 18 rokov. Informovala o tom hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Čaučíková.
      
Prvá hodnotiaca fáza projektu vychádza z dotazníka. Ide v ňom o online hodnotenie mediálnych zručností medzi tínedžermi. Musia vyplniť dotazník so 43 otázkami. “Cieľom dotazníka je otestovať, ako dokážu žiaci a študenti zistiť, či sú informácie spoľahlivé, zistiť skryté záujmy v zdrojoch informácií, identifikovať stereotypy a správať sa zodpovedne v oblasti dodržiavania autorských práv,” priblížila Čaučíková.
      
Druhá fáza projektu sa zameriava na vytvorenie interaktívnych vzdelávacích materiálov. Tie majú odstrániť nedostatky, ktoré boli zistené na základe dotazníka. Program bude podľa hovorkyne umiestnený na internetovej stránke s voľným prístupom. Dôvodom je, aby ho učitelia v rámci vzdelávania žiakov a študentov mohli využívať.
      
“EduMediaTest je jedným z piatich víťazov poslednej výzvy na získanie finančných prostriedkov od Európskej komisie v rámci programu Mediálna gramotnosť pre všetkých,” hovorí Čaučíková. Dodala, že interaktívny program majú predložiť EK do septembra 2021.
      
Okrem RVR sa na projekte zúčastňujú audiovizuálni regulátori z Chorvátska, Francúzska, Portugalska a dve vzdelávacie inštitúcie z Grécka a Írska.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."