Spravodajstvo
Lesezeit 07:53
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Sčítanie je povinné pre všetkých obyvateľov, deti sčítavajú rodičia

Povinnosť sčítať sa majú podľa zákona všetci obyvatelia Slovenska.

scitanie.sk

Bratislava 22. februára (TASR) – Povinnosť sčítať sa majú podľa zákona všetci obyvatelia Slovenska. Pod pojmom obyvateľ sa rozumie každý, kto má na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na Slovensku obvyklý pobyt. Neplnoleté osoby je povinný sčítať rodič, prípadne zákonný zástupca. Pre TASR to uviedla hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.
      
Obyvateľom, ktorí si nesplnia zákonnú povinnosť sčítať sa, môže obec uložiť pokutu vo výške od 20 do 250 eur. „Našim cieľom však nie je pokutovať obyvateľov, ale vyzývať ich ku sčítaniu. To, že sa niekto nezúčastnil na sčítaní, vyhodnotíme na základe iných zdrojov,“ vysvetlila hovorkyňa.
      
Podľa zákona o sčítaní má obyvateľ poskytnúť údaje „úplne a pravdivo podľa stavu k rozhodujúcemu okamihu sčítania“. Systém vie overiť rodné číslo. „Rodné číslo je jedinečný údaj viažuci sa ku konkrétnej osobe, ak niekto zadá falošné/neexistujúce rodné číslo, systém ho odmietne, rovnako systém upozorní pri viacnásobnom zadávaní rodného čísla,“ ozrejmila Stauder.
      
Obyvateľ má na vyplnenie formulára nastavenú dobu 45 minút, počas ktorej je možné od vypĺňania odísť a znova sa vrátiť. Na konci formulára je zhrnutie a v prípade, ak obyvateľ zistí, že sa pomýlil alebo zabudol vyplniť niektorú otázku, môže sa vrátiť späť. Po uplynutí nastaveného času sa formulár vymaže a obyvateľ musí začať sčítanie odznova.
      
V prípade, ak obyvateľa sčíta niekto bez jeho vedomia a dôjde k duplicite, údaje budú podľa hovorkyne vyhodnotené v rámci spracovania a integrácie s údajmi s iných zdrojov na základe logických kontrol.
      
Všetky získané údaje sú chránené a spracované výlučne pre potreby sčítania. Štatistický úrad SR spolupracuje s Úradom na ochranu osobných údajov SR. “Na účely ochrany osobných údajov bol pre sčítanie vypracovaný osobitný bezpečnostný projekt. Každý zamestnanec, ktorý pracuje na projekte sčítania, je poučený o ochrane osobných údajov,” zhrnula Stauder.

Štatistický úrad SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vyzývajú sčítať sa bezpečne doma a neodkladať to

Bratislava 9. marca (TASR) – Štatistický úrad (ŠÚ) SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzývajú obyvateľov, aby využili bezpečnú možnosť sčítať sa elektronicky v pohodlí domova a pomohli sa elektronicky sčítať aj svojim starším príbuzným, ak ich o to požiadajú. TASR o tom informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. Pripomínajú tiež, aby obyvatelia sčítanie neodkladali. Urobiť tak musia do konca marca, asistované sčítanie potrvá od apríla do októbra.
      
“V čase pandémie ochorenia COVID-19 je elektronické sčítanie obyvateľov Slovenska najbezpečnejšou formou, ako pri sčítaní chrániť svoje zdravie aj zdravie ostatných. Preto neváhajte a využite možnosť sčítať sa elektronicky a pomôžte sčítať sa aj svojim blízkym doma, ak vás o to požiadajú,” uviedla hovorkyňa. Vyplnenie elektronického formulára netrvá podľa nej viac ako desať minút. “Na sčítanie postačí mobil, tablet, notebook alebo PC. Táto forma je z epidemiologického pohľadu ideálna a nepredstavuje riziko. Samosčítanie je pre obyvateľov rýchly a jednoduchý spôsob na vyplnenie sčítacieho formulára, bez narušenia súkromia,” doplnila.
      
ŠÚ SR i ÚVZ odporúčajú sčítať sa v najbližších dňoch. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk. K dispozícii je aj mobilná aplikácia pod názvom SODB 2021.
      
Elektronické sčítanie samovyplnením formulára potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra.
      
Povinnosť sčítať sa majú podľa zákona všetci obyvatelia, ktorí majú na Slovensku trvalý, prechodný, ale aj tolerovaný pobyt. Sčítať sa je povinný aj občan Európskej únie, ktorý má na Slovensku obvyklý pobyt. Neplnoleté osoby je povinný sčítať rodič, prípadne zákonný zástupca. Za nesplnenie povinnosti hrozí pokuta.

Najčastejšou otázkou je, čo uviesť pri frekvencii dochádzky do práce

Bratislava 8. marca (TASR) – Medzi najčastejšie otázky ľudí pri sčítaní patrí, čo uviesť pri frekvencii dochádzky do práce vzhľadom na pandemickú situáciu, či aké zamestnanie uviesť, ak sú podnikateľmi alebo samostatne zárobkovo činnými osobami. TASR o tom informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder s tým, že ľudia sa často pýtajú aj na povinnosť sčítať sa, ak ich vo formulári uviedol už niekto iný.

“Najčastejšie sa obyvatelia momentálne pýtajú, čo majú uviesť pri frekvencii dochádzky do práce. V rozhodujúcom okamihu sčítania 1. 1. boli doma v lockdowne, preto im to nie je jasné,” uviedla Stauder s tým, že obyvatelia majú uviesť stav, ktorý je obvyklý, keď lockdown nie je. Teda ako dochádzali do práce za normálnych podmienok pred pandémiou.

Druhou oblasťou je otázka zamestnania, keď sa najmä SZČO a podnikatelia pýtajú, čo uviesť. V tomto prípade je potrebné uviesť reálne povolanie, ktoré osoba vykonáva. “To znamená, že ste murár, účtovník, opatrovateľ atď. To isté platí pri podnikateľoch – každý konateľ má nejaké povolanie. Je obchodník, marketér, právnik, účtovník,” vysvetlila s tým, že ľudia nemajú uvádzať to, že sú podnikatelia či SZČO.

“Obyvatelia často smerujú svoje otázky, či nestačí, že niekoho si uviedli vo formulári oni – nie nestačí. Sčítať sa má každý,” uviedla Stauder s tým, že ďalšia podstatná oblasť sa týka toho, že sčítať sa v zmysle zákona má každý obyvateľ samostatne. Čiže manžel aj manželka použitím svojho rodného čísla alebo občianskeho preukazu, zákonný zástupca detí použitím ich rodných čísel.

Hovorkyňa tiež informovala, že už je sčítaných viac ako polovica všetkých obyvateľov Slovenskej republiky, konkrétne 53 percent. “Úspešne sme sa prehupli do druhej polovice,” uviedla.

Sčítanie sprevádza aj humor a recesia, ľudia sa hlásia k Svedkom Liehovovým alebo rytierom Jedi

Bratislava 9. marca (TASR) – Aktuálne sčítanie obyvateľov sprevádzajú aj vtipné momenty. “Recesisti hlavne pri otázkach vierovyznania alebo národnosti mali tendenciu vždy uvádzať rôzne na tie časy populárne humorné odpovede. Samozrejme, stretávame sa s hutnou recesiou aj dnes,” povedala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Patria sem podľa jej slov odpovede v otázke vierovyznania, kde sa obyvatelia hlásia k Svedkom Liehovovým alebo Rytierom Jedi. “Zatiaľ nemáme tieto odpovede vyhodnotené, takže to, či kampaň Svedkov Liehovových bola úspešná, sa dozvieme až po sčítaní,” skonštatovala Stauder.

Svedkovia Liehovovi sa dištancujú od označení za recesistov. Považujú sa za serióznu cirkev, aj keď zatiaľ nie je registrovaná. “Cieľom sčítania je zistiť, koľko ľudí sa hlási k tomuto vyznaniu. Na registráciu cirkvi treba 50.000 podpisov a my potrebujeme vedieť, či sa oplatí spustiť ich zbieranie,” povedal jej hlavný predstavený Gabo Žifčák.

Vtipným momentom sčítania je podľa Stauder aj otázka, kedy ste uzatvorili manželstvo. “Pán sa sťažoval, že mu ničíme život, pretože si odpoveď nepamätal a manželka sa urazila,” pokračovala. Podobne je to aj s mužmi, ktorí sa pomerne v hojnom počte pýtajú, či sa ich svojprávna žena má sčítať sama, keď ju oni uviedli vo svojom elektronickom formulári. “Ale naozaj drvivá väčšina odpovedí je maximálne serióznych a chceme sa všetkým poďakovať, že takto pristúpili k sčítaniu,” doplnila hovorkyňa.

Sčítanie
 sprevádzajú aj konšpirácie a hejty. “Zaradila by som ich do rebríčka od neškodné, vtipné až po naozaj zdraviu nebezpečné.  Klasická otázka, ktorá sa objavuje najčastejšie, je zo súdka ‘a načo vám to je, veď všetko viete’,” skonštatovala Stauder. Odpoveď je podľa nej jednoduchá a pripomína, že odpovede na otázky, ako sa napríklad dopravujete do práce a kde žijete mimo svojho trvalého pobytu, nie je možné bez sčítania vedieť.

“K tým zdraviu nebezpečným patria naozaj hutné konšpirácie, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani špičkový režisér akčných filmov,” upozornila hovorkyňa. Tie napríklad pracujú s teóriou prepojenia sčítania na vakcináciu alebo sa zamýšľajú nad tým, ako prostredníctvom sčítania implementujeme mikročipy do ľudí. “Našťastie, táto skupina nie je početná a väčšinou dostávame otázky, ktoré sú logické a namieste,” uzavrela Stauder.

Zdroj, foto: TASR  

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."