Spravodajstvo
Lesezeit 02:06
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

Z podpory cyklodopravy pre zamestnancov vie vyťažiť aj zamestnávateľ

Podpora cyklodopravy zo strany firiem môže znamenať pre zamestnancov úsporu času, financií a zdravý životný štýl. Výrazne však z toho vie vyťažiť aj samotný zamestnávateľ.

Bratislava 12. augusta (TASR) – Podpora cyklodopravy zo strany firiem môže znamenať pre zamestnancov úsporu času, financií a zdravý životný štýl. Výrazne však z toho vie vyťažiť aj samotný zamestnávateľ. Tvrdí to Dávid Baráth, odborník na cykloinfraštruktúru spoločnosti Študio-21 plus.
      
Skonštatoval, že cyklodoprava predstavuje udržateľnosť v doprave, na druhej strane však podľa jeho slov sama o sebe dokáže byť aj v pracovnom procese významným zamestnaneckým benefitom.
      
“V prípade, že zamestnávateľ vytvorí vhodné podmienky, zamestnanec takýmto spôsobom finančne šetrí na doprave a parkovaní, zároveň šetrí čas, keďže nemusí stáť počas špičky v dopravných zápchach, a pravidelným pohybom prispieva k dobrému zdraviu a kondícii,” priblížil Baráth.
      
Výhody z toho má podľa neho aj zamestnávateľ. “Zamestnanci do práce nemeškajú z dôvodov prestojov v zápchach. Významné finančné úspory sú aj na parkovom státí, keďže zamestnávateľ nepotrebuje mať či už vo vlastnej, alebo prenajatej podzemnej garáži vyhradených toľko parkovacích miest pre zamestnancov,” priblížil s tým, že pravidelný pohyb sa podpisuje aj pod zdravie či spokojnosť zamestnancov.
      
Základným predpokladom je aktívna podpora zo strany firmy, ale aj záujem zo strany zamestnancov. “Je vždy dobré spraviť prieskum, či a koľkí zamestnanci by takýto spôsob dopravy preferovali,” poznamenal. Prvotný impulz však môže prísť aj zo strany zamestnancov.
      
Dodal, že ak ide o administratívnu budovu, môžu sa viaceré firmy spojiť a vytvoriť spoločný priestor na cykloparkovanie, prípadne osloviť majiteľa či správcu budovy s požiadavkou na vyčlenenie takejto plochy. Ak sa budova len stavia, je podľa odborníka vhodné myslieť na rozvoj cyklomobility už pri projektovaní parkovacích priestorov.
      
Komfort môžu zvýšiť aj uzamykateľné skrinky v parkovacích priestoroch, kde si užívateľ môže bezpečne odložiť cyklistické veci. V prípade e-bikov sú podľa Barátha plusom stojany s nabíjaním. “Benefitom zo strany firmy je tiež poskytnutie firemných zdieľaných bicyklov či e-bikov, ktoré môžu zamestnanci operatívne použiť pri potrebe rýchleho presunu po meste, napríklad aj na obchodné stretnutie. Tiež je vhodné, aby firma vyčlenila niekoľko miest pre návštevy, ktoré tento druh mobility uprednostňujú,” myslí si.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."