Spravodajstvo
Lesezeit 01:50
Spravodajstvo
Kategorie:
Spravodajstvo

O dotáciu na stabilizačný príspevok môžu zamestnávatelia žiadať do 31. 1.

O dotáciu na stabilizačný príspevok pre zamestnancov môžu zariadenia a centrá, poskytujúce sociálne služby, žiadať do konca januára.

Bratislava 12. januára (TASR) – O dotáciu na stabilizačný príspevok pre zamestnancov môžu zariadenia a centrá, poskytujúce sociálne služby, žiadať do konca januára. Podmienkou poskytnutia dotácie je uzatvorenie písomnej dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku medzi zamestnávateľom a zamestnancom do 20. januára. Vo štvrtok na to pre TASR upozornilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
      
MPSVR minulý týždeň zaslalo všetkým zástupcom samospráv a poskytovateľom sociálnych služieb usmernenie, ako žiadať o dotáciu na stabilizačný príspevok pre svojich zamestnancov. Informáciu dostali tiež akreditované a samosprávne centrá pre deti a rodiny.
      
Stabilizačný príspevok je určený pre vybraných zamestnancov zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately (centier pre deti a rodiny), zariadení sociálnych služieb podmienených odkázanosťou a pre terénnych opatrovateľov (zamestnancov domácej opatrovateľskej služby). Jednorazové vyplatenie finančných prostriedkov má podporiť stabilizáciu zamestnancov v nedostatkových profesiách vo vybraných zariadeniach  a v opatrovateľskej službe. V pracovných pozíciách, pre ktoré je dotácia na stabilizačný príspevok určená, pracuje 26.161 zamestnancov.
      
Každý zamestnanec v sociálnych službách, ktorému je možné dotáciu poskytnúť, musí byť v evidencii zamestnancov poskytovateľa sociálnej služby v Informačnom systéme sociálnych služieb MPSVR (IS SoS). Pre zamestnancov centier pre deti a rodiny podmienka evidencie v IS SOS neplatí.
      
O dotáciu žiada zamestnávateľ, respektíve zakladateľ alebo zriaďovateľ zariadenia. Žiadosť musí do konca januára už byť doručená MPSVR.
      
Ministerstvo zverejnilo formuláre žiadostí o poskytnutie dotácie, usmernenie k podmienkam poskytnutia jednorazovej dotácie na úhradu stabilizačného príspevku pre zamestnancov v sociálnych službách a v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, rovnako tak vzory písomnej dohody formou dodatku k pracovnej zmluve na svojej webovej stránke.
      
Príspevok bude oslobodený od sociálnych a zdravotných odvodov, podlieha však dani z príjmov.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."