Spravodajstvo
Reading time 02:02
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Nadácia Pontis opäť ocení projekty prinášajúce zmeny do slovenského školstva

Laureátov v rámci tohtoročného 2. ročníka Ceny Generácia 3.0 vyberie v piatich kategóriách spomedzi 14 finalistov, ktorí predstavia svoje projekty.

Bratislava 3. mája (TASR) – Nadácia Pontis vo štvrtok opäť ocení projekty, ktoré pomáhajú zmene vo vzdelávaní. Laureátov v rámci tohtoročného 2. ročníka Ceny Generácia 3.0 vyberie v piatich kategóriách spomedzi 14 finalistov, ktorí predstavia svoje projekty. Tie už pritom v súčasnosti prinášajú zmeny do školstva na Slovensku.

“Veríme, že ukazovaním pozitívnych príkladov vzdelávania, ktoré už dnes na Slovensku fungujú, dokážeme ľuďom pomôcť skôr prekonať frustráciu a urýchliť celkovú zmenu,” uviedla pre TASR Lenka Surotchak, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis. Cieľom projektu je totiž pomôcť pripraviť vzdelávací prístup do takého stavu, v ktorom bude životaschopný a bude sa dať rozšíriť do čo najviac škôl.

Projekt vyzdvihuje aj Veronika Špaňárová, generálna riaditeľka Citibank Europe plc, pobočky zahraničnej banky na Slovensku ako partnera projektu, podľa ktorej je pre žiakov a študentov v dobe nových technológií kľúčové reagovať na nové výzvy a rozvíjať vedomosti. “Program Generácia 3.0 umožňuje študentom, učiteľom i širokej verejnosti dozvedieť sa o zaujímavých inovatívnych vzdelávacích prístupoch, ktoré už fungujú a rozšíriť ich k čo najviac ľuďom,” podotkla Špaňárová. Práve to podľa nej prispeje ku skvalitneniu politiky vzdelávania a zlepšeniu zamestnateľnosti mladých ľudí.

Ocenenie udelia v piatich kategóriách, a to osobnosť pripravená na zmeny, technologické a prírodovedné znalosti, kariérne a podnikateľské zručnosti, sociálne a občianske kompetencie a inovácie v systéme vzdelávania. Celkovo sa do druhého ročníka prihlásilo 68 projektov. Najviac nominácií – 38 prišlo z mimovládnych organizácií. Ďalej sa nominovalo 14 základných, tri stredné a desať vysokých škôl. V tomto roku sa o Cenu Generácia 3.0 uchádzali aj tri štátne organizácie. Pri výbere finalistov zohľadňovali odborníci napríklad to, do akej miery projekt vychádza z overených skúseností, či rieši dôležitý problém, či je finančne efektívny, ale napríklad aj aké sú možnosti jeho šírenia alebo či je použiteľný u rôznych skupín žiakov a študentov.

Na víťazov čaká finančná a odborná pomoc na vylepšenie svojho projektu.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."