Spravodajstvo
Reading time 03:09
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Štát má plán B pre hornú Nitru v dobe „pobaníckej“

Je len otázkou času, kedy Slovensko zavrie svoje uhoľné bane. Aby sa štát pripravil na dobu postbanícku, chystá masívne dotácie.

Výroba elektriny z hnedého uhlia, ktoré sa u nás ťaží na hornej Nitre, sa onedlho skončí. Rezort hospodárstva sa preto rozhodol, že štátne dotácie na ťažbu stopne skôr, ako bolo v pláne. Namiesto toho chce investovať stovky miliónov eur do transformácie regiónu.

Minister hospodárstva Peter Žiga pre HN pripustil, že otázku, ako ďalej so slovenskými baňami, otvorili už minulý rok. „Blíži sa čas, keď budeme musieť povedať jasné stanovisko.

Nehovoríme však o konci baníctva na Slovensku, hovoríme o jeho útlme, pretože po istom roku štát už nebude vedieť dotovať výrobu elektriny z domáceho uhlia. Nebránime ťažbe, ale za klasických trhových podmienok,“ vyhlásil Žiga. Hoci Komisia by od nás chcela zasta

Špeciálny tím
Doteraz podľa rezortu hospodárstva chýbali hornej Nitre alternatívy. Práve na tých však pracuje už niekoľko mesiacov špeciálny tím. Na aktívnu transformáciu je totiž ideálne obdobie. Máme nízku nezamestnanosť, ekonomika rastie. „Je preto namieste otázka, či priaznivú situáciu nevyužiť a neponúknuť ľuďom, ktorí pracujú v baniach, alternatívu. Povedať im: choďte pracovať do priemyslu či iných odvetví,“ vysvetľuje Žiga.

Pre región preto minister pripravuje komplexný balík opatrení financovaný z európskych peňazí. „Európska komisia nás tlačí, aby sme bane zatvorili čo najskôr. Ak však nebude vôľa byť súčinní aj zo strany Európy, bude to ťažké,“ povedal pre HN minister. Ako súčasť balíka uviedol vytvorenie špeciálneho operačného programu pre hornú Nitru, kam sa alokuje 300 až 500 miliónov eur. Z týchto peňazí by sa mal rozvíjať celý región, napríklad rýchlostné cesty R2, R8, priemyselný park, podpora pre investorov, rekvalifikačné kurzy, podpora obnoviteľných zdrojov, ktoré môžu vzniknúť na báze baní. Na najvyšších miestach bude celú transformáciu koordinovať jeden človek. „Zrejme vznikne na Úrade vlády pozícia splnomocnenca, koordinátora, ktorý to dá všetko dokopy. Ide totiž o nadrezortné opatrenia,“ doplnil Žiga. V súčasnosti túto tému za vládu komplexne zastrešuje podpredseda vlády pre investície Richard Raši a jeho úrad.

Dotácie zvyšujúce cenu elektriny
Juraj Melichar, koordinátor pre verejné financie organizácie Priatelia Zeme – CEPA, pripomenul, že v rámci Akčného plánu rozvoja hornej Nitry sa podarilo zozbierať už približne 78 projektov, ktoré by podľa odhadov ich spracovateľov dokázali zamestnať takmer dvojnásobok pracovníkov baní. Upozornil však, že je znepokojujúce, že úrad tlačí na rýchle projekty bez akéhokoľvek záväzku útlmu uhlia. „Podať projekt mohli žiadatelia len približne do dvoch mesiacov, čím zvýhodňujú veľkých hráčov, ako napríklad skupinu Hornonitrianskych baní, ktorá podala projekty v sume približne 400 miliónov eur bez akéhokoľvek záväzku útlmu uhlia,“ povedal pre HN Melichar.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk, si myslí, že zastavenie dotácií pomôže aj cenám elektriny. V súčasnosti totiž každý odberateľ platí za podporu výroby elektriny z domáceho uhlia z hornej Nitry viac ako štyri eurá za megawatthodinu. Bežná domácnosť tak ročne zaplatí asi 10 eur, no pri priemyselných odberateľoch sú to tisíce eur ročne. „A keďže naše ceny elektriny sú jedny z najvyšších, zrušenie tejto platby určite pomôže. Je totiž nesystémové riešiť sociálnu otázku regiónu cez ceny elektriny,“ povedal pre HN Badida.

Zdroj: Lucia Lauková (Hospodárske noviny) Foto:  TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."