Spravodajstvo
Reading time 01:27
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Veľké firmy chystajú v roku 2019 masívne nábory. Naraziť môžu na tvrdú realitu

Podľa spoločnosti Manpower plánuje až 21 percent veľkých hráčov prijímať začiatkom budúceho roka nových ľudí.

Volkswagen, SPP, Tesco. A približne ďalších 640 firiem. Je ich síce len pár stoviek, no prácu dávajú až štvrtine všetkých zamestnancov na Slovensku.

Tieto firmy spadajú do kolónky najväčší slovenskí zamestnávatelia, a teda v každom podniku pracuje minimálne 250 ľudí.

A práve veľké firmy chystajú začiatkom budúceho roka najväčšie najímanie nových pracovníkov, informovala personálna spoločnosť ManpowerGroup vo svojom najnovšom kvartálnom prieskume.

Podľa ich analýzy plánuje až 21 percent veľkých hráčov na Slovensku v prvom štvrťroku 2019 najímať nových ľudí.

Náborové plány firiem však môžu naraziť na tvrdú realitu. Nezamestnanosť na Slovensku sa z mesiaca na mesiac zosúva na nové historické minimum.

Podľa októbrových údajov ústredia práce bolo na Slovensku 5,23 percenta ľudí bez práce. Slovenský pracovný trh sa preto dostal až do bodu, keď sa výrazne prehrieva.

Podľa analýzy Národnej banky Slovenska sme dokonca po Chorvátsku a Poľsku krajinou s najväčším prehriatím pracovného trhu v Európskej únii. To pre firmy v praxi znamená, že sa stretávajú s tým istým problémom: chcú ďalej rásť, naberať nových ľudí, no nemajú si z koho vyberať.

Vyrovnať sa s tým je skúška aj pre Slovnaft, ktorý priamo zamestnáva zhruba 4 400 ľudí.

Podľa hovorcu Antona Molnára riešia nedostatok vhodných kandidátov na trhu aj tak, že sa sústreďujú na prijímanie absolventov vysokých škôl. „Máme absolventský program, od jeho zavedenia v roku 2007 sme takto prijali viac ako 300 ľudí,“ povedal Molnár.

Zdroj: Lucia Lauková (Hospodárske noviny)  Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."