Vzdelávanie
Reading time 01:58
Vzdelávanie
Category:
Vzdelávanie

Na požiadavky trhu práce reaguje Súkromná stredná odborná škola technická v Žiari nad Hronom zavádzaním inovácií

Jednou z nich je zavedenie programu Plant Simulation, prostredníctvom ktorého sa žiaci naučia najmodernejšou simulačnou technológiou nastavovať a zvládať výrobné procesy.

Žiar nad Hronom 23. januára (TASR) – Súkromná stredná odborná škola technická (SSOŠT) v Žiari nad Hronom, ktorá vychováva budúcich zamestnancov miestnych firiem, sa snaží reagovať na požiadavky trhu práce aj neustálym zavádzaním inovácií. Jednou z nich je zavedenie programu Plant Simulation, prostredníctvom ktorého sa žiaci naučia najmodernejšou simulačnou technológiou nastavovať a zvládať výrobné procesy. Ide o program využívaný firmami pre digitalizáciu výrobného procesu v priemysle 4.0.

“Tieto inovácie sme začali ako združenie InTech zavádzať do našej školy preto, lebo sa snažíme školu čo najviac adaptovať na požiadavky trhu práce a snažíme sa absolventov pripraviť na to, aby vedeli v praxi dobre obstáť,” podotkol Marcel Pecník, riaditeľ InTech-u – zriaďovateľského združenia školy s tým, že uplatniteľnosť absolventov školy na trhu práce je takmer stopercentná.

Riaditeľka školy Beata Tóthová priblížila, že nový program zaviedli od septembra v 3. ročníku maturitného odboru Technické lýceum v rámci predmetu programovanie automatizovaných procesov. Aktuálne s ním pracuje 11 študentov. “Plánujeme, že títo študenti pôjdu aj na prax do spoločnosti Nemak Slovakia, kde uvidia ako systém funguje, ako ho využívajú, a ako pomáha k riadeniu a optimalizácii výroby,” skonštatovala.

Program škola zaviedla z podnetu spoločnosti Nemak Slovakia Žiar nad Hronom a s jeho podporou, nakoľko dopyt zamestnávateľov po odborníkoch z tejto oblasti výrazne stúpa. Spoločnosť, ktorá je aktuálne v Žiari nad Hronom najväčším zamestnávateľom, je jedným z členov združenia InTech, ktoré je zriaďovateľom školy.

“Naša spoločnosť využíva tento nástroj veľmi intenzívne. Aj pomocou tohto nástroja sme boli schopní v relatívne krátkom čase vybudovať nové kapacity a takmer zdvojnásobiť počet zamestnancov,” uviedol konateľ spoločnosti Rastislav Gáll s tým, že v Nemak-u sa program využíva už od roku 2010. Spoluprácu spoločnosti, ktorá aktuálne zamestnáva viac ako 1000 ľudí, so SSOŠT označil za kľúčovú. “Všetky technológie a procesy, ktoré máme, potrebujú pripravených ľudí,” dodal Gáll.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."