Spravodajstvo
Reading time 01:41
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Slovenské stavebníctvo čakajú menej priaznivé roky

Rast v sektore stavebníctva na Slovensku sa bude v najbližšom období pravdepodobne spomaľovať.

Bratislava (17. mája 2019) – Rast v sektore stavebníctva na Slovensku sa bude v najbližšom období pravdepodobne spomaľovať. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Euler Hermes. V roku 2019 malo vzrásť v priemere o 2,4 % pričom odhad do budúceho roka predstavuje len mierny rast 0,6 %.

Podľa analýzy možno v budúcich rokoch očakávať spomalenie hospodárskeho rastu. Vývoj HDP v Európskej únii totiž podľa združenia Euroconstruct dosiahol svoj najvýraznejší nárast v roku 2017 a v nasledujúcich rokoch sa predpokladá jeho spomalenie. Tento vývoj sa tak odrazí aj na znížení rastovej dynamiky stavebnej produkcie.

„V stredno- až dlhodobom horizonte tak možno očakávať výraznejší pokles stavebných aktivít, čo súvisí s makroekonomickým vývojom, drahším financovaním a rizikami prítomnými v globálnej ekonomike,“ konštatuje Martin Bak, Risk Director spoločnosti Euler Hermes.

Aktuálne trendy na Slovensku

Experti sú presvedčení, že stavebníctvo je jedným z rozhodujúcich odvetví slovenskej ekonomiky. Najväčší podiel na stavebnej produkcii majú malé podniky do 49 zamestnancov a živnostníci.

Realizácia stavieb a budov je dôležitou súčasťou tvorby hrubého fixného kapitálu v celom hospodárstve. Podiel stavebníctva na tvorbe HDP je približne 7%, pričom sektor vytvoril približne 7,7% z celkovej pridanej hodnoty a zamestnáva približne 6,9% pracovnej sily.

Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Pozitívom je, že v roku 2018 narástli tržby stavebných spoločností v porovnaní s predošlým rokom o 10,8%. Zároveň však platí, že stavebným spoločnostiam vzrástli náklady na prácu o 15% a náklady na materiál o 13%. „Hoci si stavebné spoločnosti tento cenový vývoj premietnu do koncových cien, vzhľadom na konkurenčnú povahu trhu môžu mať tieto zvýšené náklady negatívny dopad na ich ziskovosť,“ pripomína Martin Bak.


Zdroje: Euroconstruct, ŠÚ SR, CEEC Research

Zdroj:
Euler Hermes je svetovým lídrom v poistení obchodných pohľadávok a uznávaným špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100 ročnými skúsenosťami spoločnosť ponúka B2B klientom (business-to-business) finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Jej proprietárna inteligentná sieť sleduje a analyzuje denné zmeny v podnikovej solventnosti malých, stredných i nadnárodných spoločností, pôsobiacich na trhoch, ktoré predstavujú 92 % svetového HDP. Spoločnosť, sídliaca v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách s 6,050+ zamestnancami. Euler Hermes je členom skupiny Allianz, vedená na burze Euronext v Paríži (ELE.PA), hodnotená AA od agentúry Standard & Poor´s. Spoločnosť v roku 2018 vykázala konsolidovaný obrat vo výške 2,7 miliardy € a historicky najvyššie portfólio pohľadávok na úrovni 2 miliárd €. Ďalšie informácie na: www.eulerhermes.sk, LinkedIn.

Foto:  Shutterstock