Spravodajstvo
Reading time 02:02
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Sociálne služby bezdomovectvo nevyriešia

Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová hovorila o dôležitosti práva na bývanie.

Bratislava 8. júna (TASR) – Sociálne služby bezdomovectvo nevyriešia, potrebujeme dostupné nájomné bývanie. Zhodli sa na tom odborníci na konferencii Ľudia bez domova 2019. Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová hovorila o dôležitosti práva na bývanie. Informovala o tom organizátorka konferencie Nina Beňová z občianskeho združenia (OZ) Proti prúdu.
      
“Musíme si uvedomiť, že právo na bývanie patrí k ľudským právam a bývanie je predpokladom pre možnosť nájsť si prácu a žiť dôstojný život,” povedala Čaputová s tým, že je potrebné hľadať riešenia na úrovni štátu a inštitúcií a pracovať na tom, aby mali ľudia bez domova či sociálne slabší jednotlivci a rodiny stabilné bývanie za férový nájom. “Bez toho je len malá šanca, že sa im podarí nájsť a udržať si zamestnanie a integrovať sa naspäť do spoločnosti,” doplnila.
      
OZ Proti prúdu považuje za dôležitý nástroj na riešenie prijatie Národnej koncepcie prevencie a riešenia bezdomovectva. “Slovensko je jedna z mála krajín EÚ, ktorá takýto strategický dokument doteraz neprijala,” tvrdia organizátori s tým, že podkladový materiál koncepcie pripravil Inštitút pre výskum práce a rodiny pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Realizáciu prípravy samotnej koncepcie vnímajú ako otáznu.
      
Beňová tvrdí, že riešenie bezdomovectva je na Slovensku takmer výlučne orientované na sociálne služby, ktoré sú podľa nej poddimenzované a samotné na riešenie situácie nestačia. “Je potrebný aj prístup k dôstojnému a cenovo dostupnému bývaniu,” skonštatovala s tým, že na Slovensku chýba. Dôsledkom je podľa nej to, že ľudia bez domova ostávajú zaseknutí v krízových zariadeniach bez možnosti posunúť sa.
      
Celoslovenská konferencia Ľudia bez domova 2019 – “Cesty k ukončovaniu bezdomovectva” – sa konala v Bratislave od 6. do 7. júna. Zúčastnilo sa na nej podľa organizátorov 170 účastníkov, z toho 50  organizácií poskytovateľov služieb pre ľudí bez domova z celého Slovenska. Do diskusie sa podľa ich slov zapojili aj štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš a ďalší zástupcovia ministerstiev, samosprávy a odborníci.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."