Spravodajstvo
Reading time 01:33
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Prezidentka podpísala zvýšenie príspevku pre firmy na udržanie pracovných miest

Príspevok na podporu udržania pracovných miest podľa zákona o službách zamestnanosti sa zvýši. Vyplýva to z novely zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ide o tzv. protikrízové opatrenie pre firmy.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Príspevok na podporu udržania pracovných miest podľa zákona o službách zamestnanosti sa zvýši. Vyplýva to z novely zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ide o tzv. protikrízové opatrenie pre firmy.
      
Po novom sa zvýši príspevok na podporu udržania pracovných miest, ktorý možno poskytnúť zamestnávateľovi, ktorý najmenej tri mesiace pred podaním žiadosti udržal pracovné miesto aj v prípade pretrvávajúcich vážnych prevádzkových dôvodov vymedzených v písomnej dohode so zástupcami zamestnancov. Na základe nich po dohode s úradom práce na prechodné obdobie obmedzí prevádzku tak, že nebude zamestnancom prideľovať prácu v rozsahu najmenej 6 % a najviac 20 % ustanoveného týždenného pracovného času.
      
Výška percenta úhrady náhrady mzdy stúpne z terajších 50 % na 60 %. Tiež vzrastie rozsah neprideľovania práce na najviac 40 % ustanoveného týždenného pracovného času a predĺži sa obdobie poskytovania príspevku zo 60 na 120 dní v roku.
      
Novelou sa riešia aj problémy cudzineckej polície pri žiadostiach ľudí z tretích krajín, ktorí chcú pracovať na Slovensku. Zamestnávateľ pri plnení nahlasovacej povinnosti pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín bude musieť predložiť príslušnému úradu práce aj kópiu potvrdenia o podaní žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania. Problémy v praxi nastávajú najmä v prípadoch, ak ide o výkon zamestnania s nedostatkom pracovnej sily, a to v súvislosti s možnosťou zamestnania ľudí z tretích krajín počas šiestich týždňov na účel zaškolenia v čase rozhodovania o žiadosti o prechodný pobyt.

Zdroj, foto: TASR  

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."