Spravodajstvo
Reading time 02:00
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

NBS pripravila Stratégiu na podporu finančnej gramotnosti na Slovensku

Národná banka Slovenska chce prispieť k zlepšeniu finančnej gramotnosti na Slovensku. Pripravila preto stratégiu na podporu tejto oblasti.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Národná banka Slovenska (NBS) chce prispieť k zlepšeniu finančnej gramotnosti na Slovensku. Pripravila preto stratégiu na podporu tejto oblasti.
      
“NBS si uvedomuje, že nízka finančná gramotnosť obyvateľov na Slovensku je častou príčinou problémov, do ktorých sa spotrebitelia dostanú, prípadne je dôvodom ich nespokojnosti s finančnou službou. Akákoľvek dôsledná regulácia nie je dostatočne účinná bez finančného vzdelávania,” zdôvodnila potrebu prijatia stratégie hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.
      
NBS sa chce zamerať najmä na zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti finančnej gramotnosti. Spotrebitelia by mali podľa slovenského regulátora pochopiť, že porozumenie financiám pre nich osobne znamená lepšie finančné rozhodovanie a zvýšenie miery blahobytu.
      
Okrem toho chce NBS presvedčiť, že lepšia koordinácia aktivít finančného vzdelávania prinesie synergický efekt. NBS upozorňuje, že finančnému vzdelávaniu sa v súčasnosti venujú mnohí. Koordinácia týchto aktivít a programov bude znamenať, že energia na vzdelávanie sa využije efektívnejšie a vzdelávanie sa dostane k väčšiemu okruhu obyvateľov.
      
Národná banka chce iniciovať aj systematické meranie finančnej gramotnosti na Slovensku. Meranie totiž umožňuje identifikovať hlavné nedostatky vo vzdelávaní, určiť najviac ohrozené skupiny a efektívnejšie zacieliť vzdelávacie programy. Bez merania výsledkov totiž nie je možné posúdiť, či je toto vzdelávanie účinné a aká je jeho efektívnosť. Podľa NBS najmä pri dospelej populácii sú existujúce merania finančnej gramotnosti nedostatočné tak rozsahom, ako aj možnosťou medzinárodného porovnania.
      
Svoje aktivity zameria národná banka najmä na inštitucionálne vzdelávanie zamerané na mládež, žiakov základných a stredných škôl, ako aj na následné vzdelávanie adresované dospelej populácii. “Poslaním NBS je prispieť k podpore finančného vzdelávania na školách a čo najlepšie prepojiť verejné a súkromné aktivity v tejto oblasti. Čím budeme mať finančne vzdelanejšie obyvateľstvo, tým stabilnejší bude ekonomický a finančný systém. Lepšie a zároveň správne ekonomické rozhodovanie prinesie vyšší blahobyt spotrebiteľom a ich rodinám,” dodala Vráblik Solčányiová.

Zdroj, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."