Spravodajstvo
Reading time 02:52
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Nedostatkovými profesiami v Prievidzskom okrese sú vodiči a strojári

Zamestnávatelia v Prievidzskom okrese hľadajú vodičov kamiónovej dopravy či operátorov strojárskej výroby. O ďalších voľných pracovných pozíciách či možnosti štúdia sa mohli záujemcovia dozvedieť na burze práce a informácií vo štvrtok v Prievidzi.

Prievidza 21. novembra (TASR) – Zamestnávatelia v Prievidzskom okrese hľadajú vodičov kamiónovej dopravy či operátorov strojárskej výroby. O ďalších voľných pracovných pozíciách či možnosti štúdia sa mohli záujemcovia dozvedieť na burze práce a informácií vo štvrtok v Prievidzi.
      
“V okrese Prievidza je v súčasnosti miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,51 percenta, čo predstavuje približne 3000 uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú disponibilní, čiže pripravení okamžite nastúpiť na trh práce,” uviedol pre TASR riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prievidza Radko Gavliak.
      
Zamestnávatelia, aj tí väčší v regióne majú v súčasnosti podľa neho potrebu nájsť nových zamestnancov. “Medzi najžiadanejšie, najviac nahlasované voľné pracovné miesta, teda žiadané pozície patria operátori výroby strojov, vodiči medzinárodnej kamiónovej dopravy, nákladných automobilov,” spresnil.
      
Možnosti o voľných pracovných pozíciách v regióne hornej Nitry, ale i prezentáciu škôl v okrese ponúka už šiesty rok burza práce a informácií, ktorú organizuje prievidzský úrad práce. “Robíme ju s cieľom pomôcť ľuďom nájsť si budúce uplatnenie. Nejde len o ľudí, ktorí sú prácu hľadajú, sú nezamestnaní, alebo chcú zmeniť svoje pracovné zaradenie a hľadajú zmenu, ale takisto je tu priestor pre žiakov stredných škôl, aby sa mohli už nejakým spôsobom uchádzať o pracovnú pozíciu. Premýšľať, čo by chceli v budúcnosti robiť, akú mať kariéru,” načrtol Gavliak.
      
Burza práce je podľa neho takisto určená pre žiakov základných škôl, ktorí v súčasnosti uvažujú o tom, aké vzdelanie by chceli dosiahnuť, aká práca by ich v budúcnosti bavila. “Preto sú tu prítomné aj stredné školy z nášho regiónu, aby žiaci videli, aké učebné odbory sa učia na jednotlivých školách a prostredníctvom týchto učebných odborov zistili, aké vzdelanie, kvalifikáciu, zamestnanie môžu v budúcnosti vykonávať,” dodal.
      
Región podstupuje v súčasnosti transformáciu, ktorá súvisí s útlmom ťažby uhlia. “Tieto burzy práce sú veľmi dôležité v každom regióne, obzvlášť v tejto dobe aj v regióne hornej Nitry, pretože cez leto sa prijal akčný plán transformácie tohto regiónu. My sme pripravili a už začíname plniť úlohy z akčného plánu. Prvou, ktorou sme začali, bol v Národnej rade SR prijatý zákon o kompenzačnom príspevku baníkom,” pripomenul predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.
      
Pre baníkov, ktorí sa chcú rekvalifikovať, schválili kraju podľa neho projektový zámer národného pilotného projektu rekvalifikácií na hornej Nitre, krajská samospráva zabezpečuje i reštrukturalizáciu stredných škôl, ktoré sa prispôsobujú požiadavkám trhu práce. “Nezamestnanosť v okrese Prievidza je už dlhšie mesiace približne 4,5 percenta. Je to stále pod celoslovenským priemerom, ale stále najviac v rámci Trenčianskeho kraja. Ale všetky kroky, ktoré sa robia pri transformácii uhoľného regiónu, majú sledovať aj to, že nezamestnanosť nestúpne,” skonštatoval.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."