Spravodajstvo
Reading time 01:20
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

V Európe sa môžu stratiť milióny pracovných miest

Európska podpora miezd možno nezabráni tomu, aby sa v piatich najväčších európskych ekonomikách nestratilo 9 miliónov pracovných miest, uvádza sa v štúdii ekonómov koncernu Allianz.

Frankfurt nad Mohanom 17. júna (TASR) – Európska podpora miezd možno nezabráni tomu, aby sa v piatich najväčších európskych ekonomikách nestratilo 9 miliónov pracovných miest, uvádza sa v štúdii ekonómov koncernu Allianz.
      
Jeden z piatich zamestnancov, ktorí sú v režime kurzarbeit, môžu prísť o prácu aj napriek štedrej podpore, ktorá by tomu mala zabrániť, tvrdí sa v štúdii.
      
Približne tretina európskej pracovnej sily, alebo 45 miliónov pracovných miest v piatich najväčších európskych ekonomikách, profituje zo schém štátnej podpory, ktoré kompenzujú výpadok príjmu pri skrátenom pracovnom čase. Tieto programy síce dokážu zabrániť krátkodobej masovej nezamestnanosti, akú vidíme v USA. Podľa analýzy ekonómov vedených Katharinou Utermöhlovou však po skončení týchto podporných programov, môže až 9 miliónov ľudí zo spomínaných 45 miliónov prísť o prácu.
      
To ukazuje, že sa zvyšuje riziko dlhodobejšieho nárastu nezamestnanosti, ktorý môže spomaliť zotavovanie európskej ekonomiky z najhoršej recesie od druhej svetovej vojny. Niektoré odvetvia, ako sú ubytovacie a stravovacie služby, zábava a maloobchod sa nezotavia na úrovne spred koronakrízy skôr než koncom budúceho roka. Pokračujúce zdravotné reštrikcie, pravidlá sociálneho dištancovania a neistota týkajúca sa domáceho a zahraničného dopytu spôsobujú, že ľudia v týchto odvetviach “čelia zvýšenému riziku, že sa v roku 2021 stanú nezamestnanými”.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."