Spravodajstvo
Reading time 01:24
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Vláda schválila výšku príspevku na osobnú asistenciu aj príspevku na opatrovanie

Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie, ktorá slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu, bude vo výške 4,82 eura. 

Bratislava 17. júna (TASR) – Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie, ktorá slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu, bude vo výške 4,82 eura. Počíta s tým nariadenie vlády, ktoré v stredu schválil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) s pripomienkou. Platiť začne od 1. júla tohto roka.
      
Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) odkázanej na pomoc iného človeka. Príspevok sa poskytuje vo výške, ktorá zodpovedá ročnému rozsahu osobnej asistencie určenej v eurách. Osobnú asistenciu vykonáva osobný asistent, ktorému ŤZP vyplatí odmenu za každý kalendárny mesiac podľa rozsahu vykonanej osobnej asistencie.
      
Nariadením vlády sa stanovuje aj výška peňažného príspevku na opatrovanie, ktorý sa poskytuje opatrovateľovi ŤZP. Zákonom o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sa od 1. júla tohto roka menia niektoré podmienky poskytovania tohto príspevku. Novelou zákona bolo vypustené znižovanie peňažného príspevku na opatrovanie z dôvodu poskytovania ambulantnej formy sociálnej služby fyzickej osobe ŤZP, ktorú opatruje človek v produktívnom veku. Peňažný príspevok na opatrovanie tak s účinnosťou od 1. júla 2020 ustanovuje zákon už len v siedmich výškach v závislosti od ostatných zákonom ustanovených podmienok. Základná výška tohto príspevku podľa nariadenia vlády má byť 476,74 eura. Pri opatrovaní dvoch alebo viacerých ŤZP má predstavovať 634,06 eura.

Zdroj, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."