Zamestnávatelia
Reading time 00:53
Zamestnávatelia
Category:
Zamestnávatelia

Zamestnávatelia sú povinní vykazovať poistné, aj keď ho majú odložené

Sociálna poisťovňa upozornila v júli tohto roka prostredníctvom SMS správ a e-mailov 6352 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov.

Bratislava 30. júla (TASR) – Sociálna poisťovňa (SP) upozornila v júli tohto roka prostredníctvom SMS správ a e-mailov 6352 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov. Išlo o výkazy za máj 2020.
      
Na základe upozornenia SP dodatočne zaslalo mesačný výkaz poistného 743 zamestnávateľov, čo je takmer 12 % úspešnosť informačnej akcie. “Na povinnosti vykazovať poistné sa nič nezmenilo ani v čase koronakrízy. Zamestnávatelia sú povinní vykazovať poistné aj za mesiac, v ktorom ho majú odložené alebo odpustené,” upozornil hovorca SP Peter Višváder.
      
Poistné sa naďalej vykazuje v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme. “Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, čiže zamestnávateľ vykazuje poistné za zamestnávateľa i za zamestnanca. Ak by aj zamestnávateľ mal odložené alebo odpustené poistné za časť zamestnávateľa, nevykazuje nulové poistné, keďže za zamestnanca je povinný naďalej poistné uhrádzať,” dodal Višváder.

Zdroj foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."