Spravodajstvo
Reading time 01:42
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Na získanie celého daňového bonusu bude možné použiť aj základ dane partnera

Rodič, ktorý nemá dostatočne vysoký základ dane na získanie celého daňového bonusu, si ho môže pri podaní daňového priznania zvýšiť o základ dane z príjmov druhej oprávnenej osoby vyživujúcej dieťa v domácnosti.

Bratislava 11. júla (TASR) – Rodič, ktorý nemá dostatočne vysoký základ dane na získanie celého daňového bonusu, si ho môže pri podaní daňového priznania zvýšiť o základ dane z príjmov druhej oprávnenej osoby vyživujúcej dieťa v domácnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR v medzirezortnom pripomienkovom konaní na portáli Slov-Lex.
      
“Návrh zákona obsahuje aj možnosť vyššieho odpočtu daňového bonusu na vyživované dieťa (deti) v nadväznosti na započítanie príjmov (čiastkových základov dane) obidvoch oprávnených osôb (napríklad rodičov) do úhrnu príjmov na účely uplatnenia tohto daňového bonusu,” uviedol rezort financií v predkladacej správe k návrhu.
      
Ďalšou zmenou v zákone je aplikácia smernice EÚ, ktorou sa stanovujú pravidlá proti praktikám vyhýbania sa daňovým povinnostiam, pokiaľ ide o pravidlo o obmedzení úrokových nákladov. Týka sa firiem, ktoré majú čisté úrokové náklady vyššie ako tri milióny eur ročne.
      
Návrh zákona tiež spresňuje a dopĺňa pravidlá transferového oceňovania. Ide najmä o úpravu a spresnenie definície zahraničnej závislej osoby, spresnenie definície kontrolovanej transakcie a doplnenie významnej kontrolovanej transakcie (bezpečný prístav), doplnenie pravidiel pri určení základu dane stálej prevádzkarne daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou (nerezidenta) na území SR.
      
MF v novele tiež dopĺňa postup daňovníka v prípade preventívnej reštrukturalizácie. Ide o legislatívnu úpravu takzvaného zákonného a daňovo uznaného odpisu pohľadávok, podľa ktorej bude postupovať daňovník pri zániku pohľadávky alebo záväzku vrátane odpustenia dlhu, ako aj pri tvorbe opravných položiek k pohľadávkam.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."