Spravodajstvo
Reading time 01:32
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Prístup a zotrvanie občanov tretích krajín na trhu práce sa zjednoduší

Prístup a zotrvanie občanov tretích krajín na trhu práce by sa malo zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Prístup a zotrvanie občanov tretích krajín na trhu práce by sa malo zjednodušiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Vzhľadom na dĺžku legislatívneho procesu sa navrhuje nadobudnutie účinnosti zákona 1. januára 2023.
      
“Hlavným dôvodom vypracovania návrhu zákona je upraviť právny rámec poskytovania finančných príspevkov v rámci aktívnych opatrení na trhu práce (AOTP) a zabezpečiť zosúladenie zákona o službách zamestnanosti s aktuálnymi potrebami aplikačnej praxe, najmä v oblasti zamestnávania štátnych príslušníkov tretích krajín a podpory zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím,” priblížil rezort práce.
      
MPSVR spresnilo, že návrh zákona sa zaoberá revíziou právneho rámca poskytovania finančných príspevkov v rámci AOTP, úpravou právneho rámca podpory zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím, ďalej úpravou zjednodušenia prístupu a zotrvania štátnych príslušníkov tretích krajín na trhu práce, najmä úpravou určenia zamestnaní s nedostatkom pracovnej sily na úroveň krajov a zjednodušením procesu obnovenia prechodného pobytu na účel zamestnania.
      
Návrh novely podľa rezortu práce upravuje aj pôsobnosť Aliancie sektorových rád a sektorových rád a vzdelávania prípravy pre trh práce v súlade so schválenou Stratégiou celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021 až 2030 a Akčným plánom k Stratégii celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2022 až 2024.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."