Spravodajstvo
Reading time 01:16
Spravodajstvo
Category:
Spravodajstvo

Cezhraniční zamestnanci môžu byť poistení v štáte sídla zamestnávateľa

Cezhraniční zamestnanci, ktorí pracujú na diaľku formou telepráce, tak od 1. júla môžu byť poistení v systéme sociálneho zabezpečenia v štáte sídla svojho zamestnávateľa. 

Bratislava 14. júla (TSAR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uzatvorilo multilaterálnu Rámcovú dohodu o udeľovaní výnimiek v prípade cezhraničnej telepráce. Cezhraniční zamestnanci, ktorí pracujú na diaľku formou telepráce, tak od 1. júla môžu byť poistení v systéme sociálneho zabezpečenia v štáte sídla svojho zamestnávateľa. 
        
Telepracovníci vykonávajú pracovné povinnosti zo svojho domova alebo z iného miesta mimo kancelárie s použitím informačných technológií. Zamestnanec je pri výkone telepráce v rozsahu 25 % a viac podľa zákona poistený v štáte svojho bydliska. Nová dohoda však umožňuje výnimku z uplatňovania právnych predpisov sociálneho zabezpečenia.
        
“Výnimka sa týka zamestnancov, ktorí vykonávajú teleprácu v mieste svojho bydliska v rozsahu menej ako 50 % celkového pracovného času a ich zamestnávateľ má sídlo alebo miesto podnikania v inom signatárskom štáte. V takom prípade môže byť zamestnanec poistený v štáte podľa sídla zamestnávateľa,” priblížilo ministerstvo. Žiadosť je potrebné podať v krajine svojho zamestnávateľa.
        
Dohoda neplatí pre samostatne zárobkovo činné osoby, zamestnancov, ktorí vykonávajú ďalšiu závislú činnosť v inom štáte, alebo zamestnancov, ktorých práca nezahŕňa teleprácu. Dohodu k 1. júlu podpísalo 18 európskych štátov vrátane Slovenska, Českej republiky a Rakúska.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."