Vzdelávanie
Olvasási idő 01:41
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

V projekte Nestrať prácu – vzdelávaj sa bol najväčší záujem o prácu vodiča

Projekt pôsobil preventívne, zamestnaní ľudia, samostatne zárobkovo činné osoby či rodičia na materskej alebo rodičovskej dovolenke mali možnosť si bezplatne prehĺbiť vedomosti a zručnosti.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Od spustenia národného projektu Nestrať prácu – vzdelávaj sa bolo k 15. októbru celkovo uzavretých 31.725 dohôd so záujemcami o zamestnanie. Úrady práce sa v nich zaviazali, že preplatia kurzy v celkovej výške takmer 37,5 milióna eur. Najväčší záujem mali účastníci projektu o odborné kurzy, ktoré súvisia s profesiou vodiča. V stredu o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Rezort práce priblížil, že profesia vodiča patrí medzi povolania, po ktorých je zo strany zamestnávateľov vyšší dopyt, ako je ponuka.

Viac ako 32 % zo všetkých uzatvorených dohôd bolo z kategórie, ktorá súvisí s profesiou vodiča. Viac ako dve tretiny z nich boli uzavreté na zaplatenie kurzov na získanie vodičského oprávnenia skupiny C. “Druhým najobľúbenejším kurzom z tejto kategórie bol ten zameraný na získanie vodičského oprávnenia skupiny D a prvú trojku uzatvorili kurzy na vodičské oprávnenie skupiny CE.

Záujem mali účastníci aj o počítačové kurzy so špecializovaným zameraním. Na treťom mieste bola kategória skrášľujúcich služieb. Účastníci však absolvovali aj kurzy z oblasti daní, účtovníctva a financií, kurzy anglického jazyka či technické kurzy. Úrad práce v Košiciach zaznamenal najväčší záujem o účasť na projekte Nestrať prácu – vzdelávaj sa, kde uzavreli najviac dohôd so záujemcami o zamestnanie, a to 2173 v celkovej hodnote takmer 2,9 milióna eur.

Ako uviedol generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer:

Projekt bol spustený vo februári minulého roka a administratívne bude ukončený do konca tohto roka. Realizuje sa prostredníctvom podpory z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje.

Zdroj: TASR  Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."