Spravodajstvo
Olvasási idő 02:08
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

V SOŠ stavebnej otvorili odborné učebne vykurovania a zdravotechniky

Odborné učebne vykurovania a zdravotechniky, ktoré v stredu otvorili v Strednej odbornej škole (SOŠ) stavebnej v Žiline, budú slúžiť pre učebný odbor inštalatér a študijné odbory technik energetických zariadení budov a mechanik stavebno-inštalačných zariadení. Po otvorení to povedal riaditeľ školy Josef Ilčík.

Žilina 7. marca (TASR) – Odborné učebne vykurovania a zdravotechniky, ktoré v stredu otvorili v Strednej odbornej škole (SOŠ) stavebnej v Žiline, budú slúžiť pre učebný odbor inštalatér a študijné odbory technik energetických zariadení budov a mechanik stavebno-inštalačných zariadení. Po otvorení to povedal riaditeľ školy Josef Ilčík.
      
V odborných učebniach sú podľa neho obsiahnuté všetky klasické vykurovacie sústavy, vrátane sústavy z obnoviteľných zdrojov energie. “Sú napojené na rozvody a je možné do nich vstupovať cez počítače. Výhodou učební je, že žiaci budú prakticky pripravení do praxe. Keď skončia školu a budú si hľadať zamestnanie, nebudú mať problém zamestnať sa v jednotlivých oblastiach tepelnej techniky a vykurovania. A to je snahou školy, pripravovať odborníkov pre prax, nie pre úrady práce,” povedal Ilčík.
      
Na vybudovanie učební sa preinvestovalo takmer 217.000 eur. Zriaďovateľ školy – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa podieľal sumou vyše 86.000 eur a samotná škola investovala vyše 130.000 eur. “Zaujímavé je, že podiel ŽSK bol v tomto prípade nižší ako podiel samotnej školy. To znamená, že aj školy sa učia naozaj hospodáriť efektívne. Ako pozitívum vidím, že odborné vzdelávanie je znova na vyššej úrovni. Na druhej strane tým aj ŽSK ukazuje, že odborné vzdelávanie je naozaj dôležitým pilierom,” uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
      
Vytvorenie učební zároveň zefektívni aj tepelné hospodárenie školy – ohrievanú teplú vodu z nových zariadení bude škola využívať v administratívnej budove dielní na vykurovanie.
      
Podľa hlavného majstra Ľuboša Marčeka je odborná učebňa pre študijný odbor technik energetických zariadení budov určená žiakom z tretieho a štvrtého ročníka. “Žiaci budú mať širokú škálu možností zoznámiť sa s rôznymi novými technológiami. V druhej učebni máme solárny systém a tepelné čerpadlo vzduch – voda. Všetko je prepojené aj cez počítač a žiaci môžu nielen manuálne skúšať zapájanie, ale učia sa aj pracovať s počítačom a hlavne s reguláciou výkonov a prietokov,” dodal Marček.
      
SOŠ stavebná v Žiline vznikla v roku 1960 a v súčasnosti je centrom odborného vzdelávania a prípravy pre stavebníctvo. Školu navštevuje 496 žiakov, ktorí sa vzdelávajú v šiestich študijných a šiestich učebných odboroch.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."