Vzdelávanie
Olvasási idő 04:45
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave vychovalo viacerých diplomatov a vedcov

Podľa slov riaditeľa školy Jozefa Matisa sa uchytili vo vedeckej sfére alebo v diplomacii.

Rožňava 12. marca (TASR) – Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave počas svojej histórie vychovalo viacero úspešných absolventov. Podľa slov riaditeľa školy Jozefa Matisa sa uchytili vo vedeckej sfére alebo v diplomacii.

Jedným z nich je i slovenský astrofyzik Norbert Werner, ktorý pôsobí v Ústave časticovej astrofyziky a kozmológie Stanfordskej univerzity v Kalifornii. “Mali sme s ním besedu koncom minulého roka. Objavil takzvanú vesmírnu pavučinu,” uviedol pre TASR Matis.

Ďalšími absolventmi sú mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Iráne, Afganistane a Pakistane Ľubomír Golian, geograf a autor publikácie Geografia štátov sveta Gabriel Zubrický, vedúci oddelenia Ústavu experimentálnej fyziky SAV Ivan Králik, Imrich Marton z Ministerstva zahraničných vecí SR, ktorý v minulosti pôsobil na ambasádach vo viacerých krajinách sveta, či Peter Klenovský, ktorý bol v minulosti olympijským atašé v Pekingu.

Rožňavské gymnázium P. J. Šafárika absolvoval i súčasný poslanec Národnej rady (NR) SR Karol Farkašovský, s ktorým mali podľa riaditeľa v škole tiež besedu a ich absolventom je i súčasný predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák.

“Pôsobím tu od roku 1995 a vždy sme ja i môj predchodca dbali nielen o výchovnú a vzdelávaciu stránku, ale aj na mimoškolskú, aby sa žiaci zapájali do mimoškolských aktivít. Vediem k tomu i pedagógov a tak ich aj odmeňujem a oceňujem. Môžem povedať, že vždy na túto školu chodili tí lepší žiaci. Vychádza z toho aj to, že sa dali takpovediac zlákať na tú vedeckú, alebo polovedeckú dráhu a zapájali sa prostredníctvom učiteľov do olympiád, alebo SOČ-iek,” doplnil Matis.

V čase, keď začínal na škole pôsobiť, tam bolo podľa jeho slov 19 učiteľov, dnes ich je 33. “K tomu máme desiatich technicko-hospodárskych pracovníkov a piatich externistov. Sú to predovšetkým kňazi reformovanej, evanjelickej a katolíckej cirkvi. Prvú atestáciu má 16 učiteľov. Dovolím si povedať, že máloktorá škola pri takom počte sa môže pochváliť tým, že tí učitelia nezostali stáť na jednom mieste. Druhú atestáciu majú 11 učitelia,” dodal Matis.

Gymnázium v Rožňave patrí podľa INEKO medzi najlepšie školy

Rožňava 12. marca (TASR) – Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave patrí podľa hodnotenia inštitútu INEKO medzi desať najlepších gymnázií na Slovensku. Rovnako je prvou strednou školou, ktorá zaviedla systém manažérstva kvality podľa STN ISO 9001:2001 v odbore výchovno-vzdelávacia činnosť.

“Boli sme aj autormi projektu financovaného z fondov EÚ a v spolupráci s Ekonomickou fakultou Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sme sa snažili preniesť naše skúsenosti na ďalších 30 stredných škôl v rámci Košického samosprávneho kraja. Prvenstvo si držíme už 11 rokov. Mnohé zo škôl z procesu vystúpili, keďže nespĺňali parametre, ktoré vyžaduje,” uviedol na margo systému manažérstva kvality pre TASR riaditeľ gymnázia Jozef Matis.

To, že sú na poprednej priečke v rebríčku hodnotenia inštitútu INEKO, je podľa jeho slov vďaka kvalifikovanému pedagogickému zboru. Ako ďalej povedal, gymnázium sa zapojilo i do projektu Erasmus+, do kľúčovej akcie KA2, ktorého partnermi sú i školy z Chorvátska, Talianska a Českej republiky. Projekt je zameraný na zlepšenie čitateľských zručností.

“Pred rokom sme tu mali inšpekciu na čitateľskú gramotnosť. Vieme, že v tej čitateľskej gramotnosti v rámci Slovenska sme trocha nižšie. My sme obstáli ako najlepšie gymnázium výsledkami v rámci Košického samosprávneho kraja, na čo som hrdý,” povedal Matis.

V rámci výmenných pobytov gymnázium každoročne navštevujú študenti z Anglicka, Mexika, Venezuely či Thajska a rovnako i študenti rožňavského gymnázia navštevujú rôzne krajiny. Viacerí z nich uspeli v minulosti i na rôznych svetových súťažiach.

Na škole pôsobí niekoľko rokov Žiacka školská rada, ktorú momentálne tvoria deviati členovia. “Našou úlohou je spolupracovať s vedením školy, realizovať nejaké aktivity, ktoré zlepšia chod tejto školy a spríjemnia možno pobyt na tejto škole aj žiakom, aj učiteľom,“ povedal jej predseda Adam Kalina, ktorý je zároveň dobrovoľníkom Slovenského Červeného kríža.

“Červený kríž na našej škole má najväčšie zastúpenie v rámci mesta. Našou úlohou je rozširovať vedomosti o prvej pomoci medzi žiakmi, ako aj verejnosťou. Robíme rôzne kurzy, ukážky a venujeme sa deťom v škôlkach,” doplnil Kalina.

Študenti sa vo svojom voľnom čase podieľajú i na tvorbe školského časopisu Heuréka. “Takmer všetky články sa priebežne publikujú na internetovej stránke časopisu a v prípade, že už máme dostatočné množstvo obsahu, tak sa publikuje aj v tlačenej podobe,” povedal člen redakčnej rady Filip Maxin.

“Sme jedna z mála škôl, keď hovorím o našich maďarských žiakoch, ktorá má založený divadelný súbor, ktorý nás pravidelne reprezentuje nielen v Maďarsku, ale každý rok sa úspešne zúčastňuje medzinárodnej súťaže v Komárne,” dodal Matis.

Zdroj, foto, video: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."