Vzdelávanie
Olvasási idő 01:16
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

Centrum pre otvorenú politiku pracuje s pedagógmi na zlepšovaní občianskeho vzdelávania žiakov

Cieľom bolo diskutovať s učiteľmi o tom, ako z mladých ľudí vychovávať aktívnych európskych občanov.

Bratislava 3. apríla (TASR) – Centrum pre otvorenú politiku (COP) má za sebou pilotný projekt v rámci vzdelávania stredoškolských učiteľov občianskej náuky a dejepisu. Cieľom bolo diskutovať s učiteľmi o tom, ako z mladých ľudí vychovávať aktívnych európskych občanov.

“Pilotný projekt bol zameraný na to, aby sme so stredoškolskými pedagógmi občianskej náuky a dejepisu zo všetkých krajov Slovenska, diskutovali o tom, ako zlepšiť proces výučby týchto predmetov, čo najefektívnejšie využiť nízku dotáciu hodín, a zároveň mladým ľuďom nielen prinášať vedomosti o EÚ, ale hovoriť najmä o hodnotách, ktoré toto spoločenstvo predstavuje,” priblížil výkonný riaditeľ COP Peter Markovič. Workshopy boli založené na prezentovaní a výmene skúseností a poznatkov učiteľov priamo z praxe, ktoré boli doplnené o odporúčania odborníkov z oblasti zahraničnej a európskej politiky, ako aj o metodiku vedenia vyučovacej hodiny.

Praktickým cieľom tohto projektu je zefektívniť a najmä podporiť proces výučby o témach EÚ, zahraničnej politiky, extrémizmu či bezpečnostnej politiky. “Potreba viesť celospoločenský dialóg o kľúčových témach, aj v prostredí školy, medzi mladými ľuďmi, sa v dobe rastúceho extrémizmu, populizmu, či propagandy, ukazuje ako kľúčová, no stále výrazne podceňovaná aktivita,” uzavrel Markovič.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."