Spravodajstvo
Olvasási idő 04:32
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Vláda rozbieha megaprojekt. Štát za 30 miliónov preškolí až 20-tisíc Slovákov

„Nie sú ľudia.“ Veta, ktorá na Slovensku pomaly začína nahrádzať pozdrav podnikateľov či HR manažérov.

„Nie sú ľudia.“ Veta, ktorá na Slovensku pomaly začína nahrádzať pozdrav podnikateľov či HR manažérov. A čoraz vypuklejší problém s ľudskými zdrojmi naprieč krajinou ešte zhorší príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover do Nitry. Štát sa rozhodol zasiahnuť: v súvislosti s investíciou britskej značky rozbieha megaprojekt, ktorý nepomer na trhu práce otočí. Do vzdelania, zručností a rekvalifikácie tisícok nezamestnaných naleje desiatky miliónov eur. Hovorkyňa Ústredia práce Jana Lukáčová pre HN potvrdila, že má ísť o takmer 31 miliónov eur.

„Prevychovať“ chce vláda 20-tisíc uchádzačov o prácu. Jeden nový odborník na autá teda bude stáť 1 500 eur.

„Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny pripravilo projekt s názvom Pripravený na prácu. Ten je plánovaný do 31. marca 2021 s celkovými predpokladanými nákladmi 30 919 480 eur,“ konkretizuje Lukáčová.

Rezort práce preto vlani v decembri začal verejné obstarávanie, v ktorom hľadal vhodných školiteľov. Úradníci hodnotu kontraktu odhadli na 28,5 milióna eur bez DPH. V tendri súťažili dve konzorciá dodávateľov Newport Group – Deutsch-Slowakische Akademien a Swot Levice v spolupráci so spoločnosťou Anfemata zo Svederníka. „Projekt zrealizuje víťazné konzorcium spoločností Deutsch-Slowakische Akademien, čo je dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG Magdeburg, a Newport Group v spolupráci s Duálnou akadémiou zriadenou Volkswagenom, Siemensom, Matadorom a Bratislavským samosprávnym krajom,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Newport Group Andrej Hutta.

Akciová spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien z Brezna patrí do portfólia nemeckej neziskovej organizácie Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft, ktorá v Nemecku prevádzkuje 36 škôl a vzdelávacích centier. Jej predĺžená ruka na Slovensku sa angažuje v súkromnom vzdelávaní cez prevádzku materských, základných a stredných škôl. V súčasnosti ich je dokopy osem.

Newport Group ponúka akreditované vzdelávacie programy pre priemysel i kurzy pre rozvoj osobných kompetencií. Firma sa opiera o skúsenosti zahraničných vzdelávacích inštitúcií – nemeckého BiBB Bundesinstitut für Berufsbildung, rakúskeho BBRZ Berufliches Bildungs- und Rehabilitationszentrum a britského EEF The manufacturers´ organisation. Huttom spomínané organizácie sú členmi viacerých slovenských i medzinárodných asociácií, združení či zväzov.

Dve fázy
Ústredie práce so slovensko-nemeckým zoskupením podpísalo kontrakt znejúci na vyše 27,6 milióna eur. Počas štyroch rokov sa tak každoročne cez odborné kurzy premelie zhruba päťtisíc ľudí. Vzdelávací megaprojekt sa pritom skladá z dvoch častí. Prvou etapou, takzvaným inkluzívnym vzdelávaním, postupne prejde všetkých 20-tisíc zaradených uchádzačov o prácu. Tí po skončení rekvalifikačného kurzu absolvujú záverečnú skúšku. V prípade úspechu dostanú do ruky oficiálny doklad – osvedčenie o absolvovaní vzdelávacieho programu. „Úspešní absolventi prvej fázy projektu budú pripravení na pracovnú pozíciu operátor výroby. Najúspešnejším z nich bude odporúčané ďalšie odborné vzdelávanie v rámci druhej fázy projektu s cieľom získania špecializácie,“ spresňuje Lukáčová. Najschopnejší absolventi získajú vzdelanie a zručnosti pre konkrétne povolanie – napríklad mechatronik, nástrojár, elektrotechnik automatizačnej techniky a iné. V súťažných podmienkach multimiliónového tendra pritom štát definoval celkovo 14 konkrétnych profesií pre firmy z nitrianskeho strategického parku a jeho okolia.

Firmy hľadajú tisíce zamestnancov
Zástupca víťazného vzdelávacieho konzorcia za najdôležitejšie z nich považuje operátora výroby, pracovníka v logistike, mechatronika a profesie spojené s automatizáciou vo výrobe. „Pre každú profesiu máme vypracovaný vzdelávací sylabus, ktorý vychádza z nemeckej metodiky. Preto je samozrejmé, že súčasťou kurzov je aj prax na strojoch a technológiách, ktoré sú dnes používané v strojárskom a automobilovom priemysle,“ tvrdí Hutta.

Vzdelávanie tisícov nezamestnaných sa pritom rozbehne po celom Slovensku. „Všetci tak budú mať rovnakú šancu zvýšiť si svoju kvalifikáciu bez ohľadu na miesto ich bydliska. Niektoré technologicky najnáročnejšie kurzy budú realizované v Nitrianskom kraji,“ dodáva šéf spoločnosti Newport Group. Uchádzačov o zamestnanie, ktorí prejdú vzdelávacím megaprojektom, môže následne do práce prijať ktorýkoľvek zo zamestnávateľov. 

Druhá vláda Roberta Fica pri lákaní jednej z najväčších európskych investícií za posledné roky automobilke Jaguar Land Rover sľúbila maximálnu povolenú pomoc zhruba 125 miliónov eur. K investičnej pomoci následne prilepila množstvo ďalších výhod v podobe nepriamych dotácií. Značka prémiových automobilov sa zaviazala pri Nitre preinvestovať okolo 1,4 miliardy eur a do roku 2020 zamestnať takmer tritisíc ľudí. Prvé autá z výrobných liniek jej nového slovenského závodu majú zísť už koncom tohto roku. V nadväznosti na investíciu Jaguaru prichádzajú na Slovensko desiatky ďalších subdodávateľov. Ich investičné projekty za stovky miliónov eur sľubujú tisíce nových pracovných miest.

Zdroj: Hospodárske noviny Foto:  TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."