Vzdelávanie
Olvasási idő 02:42
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

Spojená škola v Turčianskych Tepliciach je hrdá na všetkých absolventov

Vedci, lekári, inžinieri, architekti, učitelia či novinári vyrástli z detí, ktoré kedysi navštevovali niektorú z organizačných zložiek Spojenej školy v Turčianskych Tepliciach. Vzdelávacia inštitúcia je však hrdá na každého zo svojich absolventov.

Turčianske Teplice 28. mája (TASR) – Vedci, lekári, inžinieri, architekti, učitelia či novinári vyrástli z detí, ktoré kedysi navštevovali niektorú z organizačných zložiek Spojenej školy v Turčianskych Tepliciach. Vzdelávacia inštitúcia je však hrdá na každého zo svojich absolventov. 
      
“Väčšina žiakov, ktorá u nás bola, čo je asi 80 až 90 percent, išla na vysoké školy a skončila ich. Ja som na škole 25 rokov, takže rovnaký čas mám i kontakty so žiakmi. Uplatňujú sa ako lekári, právnici, inžinieri. Veľa ľudí je aj v médiách ako Monika Koleková či Tomáš Velecký,” načrtol riaditeľ spojenej školy Igor Arvensis. 
      
Veľa žiakov, ktorí na školu chodili, je podľa neho úspešných vo svojich povolaniach a vo svojom živote. “Mal som tam aj žiaka, ktorý mi prepadol z vyššieho ročníka, dostal sa do Anglicka a tam sa tak presadil, že v rámci obchodu New Yorker má na starosti celú oblasť Slovenska. Dokonca si tam urobil aj vysokú školu,” priblížil. 
      
“Na gymnázium mám len tie najlepšie spomienky. Chodila som tam osem rokov a ľudia zo školy boli pre mňa druhá rodina,” uviedla jedna z úspešných absolventiek, redaktorka Televíznych novín na Markíze Monika Koleková. 
      
Tá podľa svojich slov zažila počas školských čias na tamojšom gymnáziu i viacero vtipných zážitkov, vybrať jeden však nevie. “Zažila som však, že sme so spolužiakmi práve my pomáhali sťahovať školu zo starej budovy, keď sa ešte gymnázium delilo o priestory so základnou školou. Alebo keď sme sa ako trieda rozhodli prekvapiť nášho triedneho na lyžiarskom zájazde na Donovaloch, vybavili sme si riaditeľské voľno. Odklepla nám ho možno na prvý pohľad prísna, no správna žena, vtedajšia riaditeľka Milota Martinková, a išli sme s tortou potajomky na Donovaly,” načrtla. 
      
Redaktorka nedala dopustiť na vzrastom nízku, ale vedomosťami a trefnými hláškami vyzbrojenú pani učiteľku, profesorku Biščákovú, tá ju učila slovenčinu a ruštinu, a hoci jej neváhala dať aj päťku zo slohu, vďaka nej vie písať. Rodáčka z Turca je hrdá aj na to, že nezabudla ani na západe na mäkčene. “Ja som to tam mala skutočne rada a nielen preto, že som mala školu päť minút od domu, ale pre tú atmosféru. Teraz s odstupom času cítim, že som tam bola doma, aj keď sme možno nemali všetko super moderné,” uzavrela. 
      
Arvensis tvrdí, že gymnazista, ktorý skončí túto školu, je schopný sa rekvalifikovať, keby bolo treba, tak aj v automobilovom priemysle. “Môj názor je taký, že gymnazista, ktorý školu absolvuje, dostane dobré všeobecné základy a hlavne vie dobre i anglický jazyk. Gymnázium má svoje výhody,” doplnil. 
      
Školu vychodil i samotný riaditeľ školy, jeho zástupkyňa, tiež terajší primátor mesta Igor Hus, ktorý je spolužiakom Arvensisa. 

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."