Zamestnávatelia
Olvasási idő 01:51
Zamestnávatelia
Kategória:
Zamestnávatelia

Zamestnávatelia, zbystrite pozornosť, prinášame výnimky pri uverejňovaní miezd

Ako sme Vás informovali, dňom 1.5.2018 v zmysle § 62 ods. 2 zákona o službách zamestnanosti ste ako zamestnávateľ povinný pri zverejňovaní ponuky zamestnania uvádzať sumu základnej zložky mzdy. K dispozícii máte aj položku Ponúkané výhody, kde môžete uviesť prípadné ďalšie benefity, príplatky alebo odmeny.

Ako sme Vás informovali, dňom 1.5.2018 v zmysle § 62 ods. 2 zákona o službách zamestnanosti ste ako zamestnávateľ povinný pri zverejňovaní ponuky zamestnania uvádzať sumu základnej zložky mzdy v hrubom. K dispozícii máte aj položku Ponúkané výhody, kde môžete uviesť prípadné ďalšie benefity, príplatky alebo odmeny.

Výnimky pri uverejňovaní základnej zložky mzdy

Na našom portáli je možné nájsť niektoré druhy zamestnaní, ktoré nemusia mať uvedenú základnú zložku mzdy, pretože sa riadia osobitnými právnymi predpismi. Hovoríme o štátnozamestnaneckom pomere alebo o výkone práce vo verejnom záujme.

Vykonávací predpis k zákonu o štátnej službe (vyhláška č. 127/2017 Z. z.) ustanovuje osobitný postup pre výberové konania na štátnozamestnanecké miesta, kde sa vo vyhlásenom výberovom konaní musí uvádzať obsadzovaná funkcia (§ 2 ods. 1 písm. f) vyhlášky). Na základe tejto informácie možno identifikovať príslušnú platovú triedu štátneho zamestnanca (funkcie zodpovedajú platovým triedam 1 až 9) – viď. § 53 zákona o štátnej službe. Zároveň tento zákon nepoužíva pojem základná zložka mzdy, ale funkčný alebo tarifný plat, čo nie je analógiou k pojmu základná zložka mzdy.

Obdobne je to aj pri výkone práce vo verejnom záujme podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý tiež nepozná pojem základná zložka mzdy. Výnimku predstavujú zamestnanci, ktorí sa riadia podľa Zákonníka práce, v tomto prípade sa povinnosť uvedenia základnej zložky mzdy vzťahuje aj na tieto voľné pracovné miesta.

V prípade práce na živnosť taktiež nie je potrebné uvádzať základnú zložku mzdy, nakoľko sa neriadi Zákonníkom práce ale Živnostenským zákonom. Pri zadávaní ponuky, po zakliknutí práce na živnosť, nie je povinnosť vypĺňať pole Základná zložka mzdy v € (v hrubom).

Pripravila Martina Bartalos - TREXIMA Bratislava, spol. s r.o.

Valószínűleg érdekelhet