Spravodajstvo
Olvasási idő 01:24
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Slovensko láka českých podnikateľov. Za rok ich pribudli stovky

Za prvých päť mesiacov roka 2018 pribudlo na Slovensku 484 českých podnikov. To je takmer raz toľko, ako za celý rok 2017, vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode. Aktuálne na Slovensku pôsobí viac ako 10-tisíc českých firiem. 

Dôvod rastu je podľa Bisnode jednoznačný. “Expanzia na slovenský trh je pre českých podnikateľov jednoduchšia, ako na iné trhy. Na jednej strane majú naše štáty spoločnú históriu, no rozhodujú aj teritoriálna blízkosť a takmer nulová jazyková bariéra, ktoré výrazne pomáhajú pri administratíve spojenej so založením a riadením biznisu,” vysvetľuje spoločnosť. 

Podľa analytičky Bisnode Petry Štěpánovej je dôvodom aj “atraktívne hospodárske prostredie a obchodný potenciál rastu.” 

Počas roku 2017 pribudlo na Slovensku 266 českých podnikov, za prvých päť mesiacov roku 2018 to bolo až 484. Podľa Bisnode môžeme teda hovoriť o silnom roku. 

„Každoročné porovnanie odzrkadľuje aktuálne trendy a prináša zaujímavý pohľad na vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku. Českí podnikatelia majú o slovenský trh záujem, čo je vidieť aj na porovnaniach za posledné dva roky, kedy sa počet novovzniknutých firiem s českým kapitálom takmer zdvojnásobil, “ komentuje Petra Štěpánová.

Celkovo na Slovensku aktuálne pôsobí 10 341 českých spoločností, čo je najviac spomedzi všetkých krajín. Za Českom nasledujú ďalšie geograficky blízke krajiny – Maďarsko (10 228) a Rakúsko (3 904). V top desať za nimi nasleduje Nemecko (2 363), Taliansko (2 165), Ukjrajina (1 830), Poľsko (1 722), Rumunsko (1 228), Veľká Británia (1 183) a Rusko (1 166).

Zdroj: Hospodárske noviny Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie tohto článku je bez predchádzajúceho písomného súhlasu Hospodárskych novín porušením autorského zákona."