Spravodajstvo
Olvasási idő 05:07
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

V septembri rástla zamestnanosť na Slovensku vo viacerých odvetviach

Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu SR.

Bratislava 9. novembra (TASR) – V septembri tohto roka medziročne vzrástla zamestnanosť na Slovensku naprieč viacerými odvetviami. Vyplýva to z najnovších údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

V septembri tohto roka medziročne vzrástla zamestnanosť v ubytovaní o 10,9 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,2 %, vybraných trhových službách o 6,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 6,3 %, doprave a skladovaní o 5,5 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 5,1 %, maloobchode o 3,9 %, stavebníctve o 2,8 % a v priemysle o 1,9 %. Znížila sa len vo veľkoobchode, a to o 0,5 %.

V priemere za deväť mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlani vzrástla zamestnanosť v informačných a komunikačných činnostiach o 7,3 %, doprave a skladovaní o 6,9 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6,8 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 6,6 %, vybraných trhových službách o 6 %, ubytovaní o 5,8 %, maloobchode o 3,6 %, priemysle o 3 % a v stavebníctve o 2,6 %. Vo veľkoobchode ostala nezmenená.

V septembri na Slovensku rástli reálne aj nominálne mzdy

Bratislava 9. novembra (TASR) – Na Slovensku v septembri tohto roka rástli zamestnancom priemerné nominálne aj reálne mzdy. Zvýšili sa vo viacerých odvetviach. Vyplýva to z piatkových údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa v septembri tohto roka medziročne zvýšila v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 11,6 %, informačných a komunikačných činnostiach o 9,2 %, vo vybraných trhových službách o 7 %. Vzrástla aj v maloobchode, a to o 6,7, vo veľkoobchode sa zvýšila o 5,9 %, v ubytovaní o 5,4 %, v priemysle o 5,2 %, v stavebníctve o 5,2 %, doprave a skladovaní o 4,7 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 1,7 %.

V podobných sektoroch rástla aj priemerná reálna mesačná mzda. Medziročne stúpla v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 8,9 %, informačných a komunikačných činnostiach o 6,4 %, vybraných trhových službách o 4,2 %, maloobchode o 4 %, vo veľkoobchode o 3,2 %, ubytovaní o 2,7 %, priemysle a stavebníctve zhodne o 2,4 % a v doprave a skladovaní o 1,9 %. Znížila sa len v predaji a oprave motorových vozidiel, a to o jedno percento.

V priemere za deväť mesiacov tohto roka sa mzda zvýšila v informačných a komunikačných činnostiach o 9,8 %, keď dosiahla 1873 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 8,6 % na 466 eur, v ubytovaní o 8,1 % na 721 eur. Mzdy v priemysle stúpli o 7 % na 1089 eur, vo veľkoobchode sa zvýšili o 6,9 % na 951 eur, v maloobchode o 6,7 % na 715 eur, v stavebníctve vzrástli o 6,2 % na 698 eur, vo vybraných trhových službách o 5,6 % na 934 eur, doprave a skladovaní o 5 % na 940 eur a v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,7 % na 985 eur.

Reálna mesačná mzda vzrástla medziročne v informačných a komunikačných činnostiach o 7 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 6 %, ubytovaní o 5,5 %, priemysle a veľkoobchode zhodne o 4,3 %, maloobchode o 4,1 %, stavebníctve o 3,5 %, vybraných trhových službách o 2,9 %, doprave a skladovaní o 2,3 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,1 %.

Priemyselná produkcia v septembri medziročne vzrástla o 0,4 %

Bratislava 9. novembra (TASR) – Priemyselná produkcia na Slovensku v septembri tohto roka zaznamenala medziročný rast na úrovni 0,4 %. Vývoj ovplyvnil najmä rast v priemyselnej výrobe a pokles v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu, ale aj v sektore ťažby a dobývania. Vyplýva to z piatkových údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste produkcie, zvýšenie zaznamenali výroba dopravných prostriedkov o 10,1 %, výroba strojov a zariadení inde nezaradených o 26,5 %, výroba elektrických zariadení o 12,9 %, výroba potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 5,1 % a výroba základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 9,8 %. “Celkovú produkciu ovplyvnil pokles najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,2 %, dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,5 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 14,5 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 21 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,4 %,” vyčíslili štatistici.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa medziročne zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 11 % a produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 1,3 %. Nižšia bola produkcia súvisiaca s energetikou o 10,8 %, výroba predmetov dlhodobej spotreby o 8,7 % a výroba pre medzispotrebu o 4 %. “Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v septembri 2018 medzimesačne znížila o 0,2 %,” uviedol ŠÚ SR.

Od začiatku tohto roka vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 1,6 %, pričom v priemyselnej výrobe stúpla o 3 %. Produkcia klesla v ťažbe a dobývaní o 8,8 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,2 %.

Zo špeciálnych zoskupení priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste produkcie, bolo najvýznamnejšie zvýšenie vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,3 %, výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 8,6 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,1 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 2 % a vo výrobe elektrických zariadení o 4 %. Produkcia klesla hlavne v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,2 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 6,5 %, ťažbe a dobývaní o 8,8 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 5,7 %.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa zvýšila produkcia investičných prostriedkov o 6,7 %, výroba predmetov krátkodobej spotreby o 5,2 % a výroba pre medzispotrebu o 1 %. Nižšia bola výroba predmetov dlhodobej spotreby o 10,9 % a produkcia súvisiaca s energetikou o 6,3 %.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."