Spravodajstvo
Olvasási idő 01:15
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Spustenie internetovej stránky Podunajský Kompas

Ústav etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied 28.septembra 2018 spustil inovatívnu webovú stránku pre nových obyvateľov Slovenska (http://sk.danubecompass.org/ ).

Ústav etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied 28. septembra 2018 spustil inovatívnu webovú stránku pre nových obyvateľov Slovenska (http://sk.danubecompass.org/). Mnohojazyčná internetová stránka Podunajský kompas na jednom mieste sústreďuje informácie o pobyte, vzdelávaní sa, podnikaní, hľadaní si práce či učení sa úradného jazyka novej krajiny pre všetkých 8 krajín zapojených v projekte – SR, CZ, DE, AT, HR, SRB, SLO, HU.

Stránka obsahuje aj zrozumiteľné návody, ako postupovať na úradoch či aké formuláre použiť. Údaje o Slovensku sú k dispozícii v slovenčine, angličtine, vietnamčine, srbčine a ukrajinčine. Podunajský kompas v 6 kapitolách prehľadne a jednoducho prezentuje také aktuálne informácie, o ktoré majú migranti a zamestnávatelia tradične veľký záujem, napr. z oblasti príchodu a pobytu, pracovného trhu, formy podnikania, vzdelávania, každodenného života, zdravotných služieb a výučby slovenčiny.

Cudzinci sa dozvedia napríklad aj to, na koho sa treba obrátiť v prípade diskriminácie na pracovisku či ako sa zapojiť do spoločenského života vo väčšinovej spoločnosti. Zamestnávatelia dostanú informáciu z prvej ruke o procesoch a formách zamestnania cudzincov.

Webová stránka je súčasťou projektu DRIM (Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants), spolufinancovaného fondmi Európskej Únie ERDF a IPA.

Zdroj: Ústav etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied   Foto:  Shutterstock