Spravodajstvo
Olvasási idő 01:39
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Dnes pracujú, zajtra ich odstaví robot

Končiacich študentov čaká ťažké rozhodovanie o svojej budúcej kariére.

Deviataci aj maturanti sa v týchto dňoch rozhodujú a vyberajú si svoju budúcu pracovnú kariéru. Ministerstvo práce preto chce, aby boli mladí ľudia informovaní o tom, čo náš trh práce potrebuje a aký plat by mohli v budúcom zamestnaní dostať.

Všetky otázky, ktoré študenti pri výbere školy kladú, by mal zodpovedať nový web rezortu práce trendyprace.sk. Z neho by sa mali dozvedieť to, či si po vyštudovaní nájdu prácu, aký plat môžu dostať, či aká bude ich perspektíva v budúcnosti. Z údajov, ktoré rezortu poskytla spoločnosť Trexima vyplýva, že najviac žiadaný je mechanik nastavovač s maturitou a výučným listom. Z vysokoškolských odborov je to zase softvérový inžinier. Zamestnávateľov iniciatíva rezortu teší. „Každý analytický nástroj, ktorý prinesie možnosť lepšej orientácie na trhu práce a prepojenie na relevantné štatistické dáta, je vítaným zdrojom informácií,“ myslí si Andrej Hutta, člen Prezídia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenka.

„Prognóza je na päť rokov,“ vysvetľuje štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš. A práve to môže byť problém. Uchádzači sa totiž dozvedia, či si po skončení školy nájdu prácu, nezistia však, či ich zamestnanie nevytlačí automatizácia. Robotizácia a umelá inteligencia by mohli zautomatizovať až 40 percent profesií na Slovensku. A práve také zamestnania skončili po analýze, ktorú rezort predstavil, na popredných priečkach. „Pri tých tvrdeniach by som bol opatrný, automatizácia a stoje nevytlačia konkrétne zamestnania, skôr aktivity,“ myslí si ekonomický prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Ako upozornil, kedysi bol sústružník, ktorý sa celý deň zohýnal pri sústruhu. „Dnes sa z toho zamestnania stal nastavovač CNC strojov,“ dodal.