Spravodajstvo
Olvasási idő 01:06
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Malé podniky generujú v priemere tri z piatich pracovných miest

Vyššie zastúpenie majú v rámci štátov EÚ už len v Taliansku (66 %), Španielsku (60 %) a Lotyšsku (58 %).

Bratislava 26. marca (TASR) – Slovensko sa radí ku krajinám s najvyšším podielom pracovných miest tvorených mikro a malými podnikmi, a to na úrovni 56 %. Vyššie zastúpenie majú v rámci štátov EÚ už len v Taliansku (66 %), Španielsku (60 %) a Lotyšsku (58 %). Vyplýva to z údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat. Mikro a malé podniky majú od októbra 2016 od ČSOB možnosť využiť dostupnejšie úvery z programu COSME s európskymi zárukami.

Túto možnosť využilo už takmer 1700 podnikov na Slovensku. V priemere každý tretí úver smeroval do regiónov s nezamestnanosťou nad úrovňou celoslovenského priemeru a spomedzi sektorov dominovali najmä služby, stavebníctvo, priemysel a doprava. Úvery z programu COSME sú súčasťou Junckerovho plánu pre naštartovanie investícii v Európskej únii.

“Sme radi, že sme mohli dostupnejšími úvermi podporiť stovky úspešných podnikateľských príbehov, a to celkovo sumou prevyšujúcou 60 miliónov eur. Aj porovnania Eurostatu potvrdzujú, že úloha týchto podnikov je pre našu ekonomiku nenahraditeľná. Firmy, ktoré sme dosiaľ podporili, vytvárajú spolu takmer 9000 pracovných miest po celom Slovensku,” uvádza Dáša Polláková, manažérka Oddelenia riadenia segmentu pre malé a stredné podniky banky.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."