Spravodajstvo
Olvasási idő 01:53
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Veľtrh sociálnych aktivít predstaví odborníkov i mimovládne organizácie

Organizuje ho Fórum kresťanských inštitúcií.

Prešov 17. mája (TASR) – Dvadsať organizácií a profesionálnych zariadení v sociálnej oblasti sa predstaví v sobotu (18. 5.) na Veľtrhu sociálnych aktivít v Prešove. Organizuje ho Fórum kresťanských inštitúcií (FKI).
      
Cieľom veľtrhu je podľa organizátorov osloviť verejnosť a urobiť ju vnímavejšou voči ľuďom, ktorí sa ocitli v existenčných alebo iných problémoch a sú odkázaní na pomoc druhých. “Považujeme za potrebné hovoriť na Slovensku o chudobe otvorene i konštruktívne. Chceme ukázať prácu mnohých organizácií a verejne im prejaviť úctu a vďačnosť. Návštevníci veľtrhu budú mať možnosť zoznámiť sa s podpornými iniciatívami a zariadeniami, a tak v prípade potreby poradiť a pomôcť iným či nakoniec aj sebe,” povedal predseda FKI Tomáš Kuzár.
      
“Východ Slovenska je v mnohých ohľadoch výnimočný. Je tu, žiaľ, viac sociálnej biedy a zároveň aj viac ochoty pomôcť,” konštatoval podpredseda FKI Pavol Kossey.
      
Pracovníci a dobrovoľníci jednotlivých organizácií oboznámia návštevníkov so službami, ktoré ponúkajú. Ide o široké spektrum sociálnych, poradenských, zdravotníckych, vzdelávacích a doplnkových služieb. Účastníci veľtrhu sa dozvedia napríklad o domácej ošetrovateľskej starostlivosti pre prepustených z hospitalizácie, dlhodobo chorých a zomierajúcich, o denných stacionároch pre seniorov či zdravotne znevýhodnených, o možnostiach ubytovania pre ľudí bez domova či o pouličnom mesačníku Cesta.
      
Veľtrh sa koná pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského a primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Podporilo ho Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.
      
FKI je platforma spolupráce a nositeľom impulzov v občianskej spoločnosti, treťom sektore, politike, médiách, kultúre, vede, vzdelávaní i v cirkvi. Ako neformálna platforma funguje od roku 1996, od roku 2004 ako občianske združenie. V súčasnosti združuje 60 organizácií a spolupracuje s viac ako 50 inštitúciami. 

Zdroj, foto: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."