Spravodajstvo
Olvasási idő 01:59
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Investícia R-Glass má zvýšiť výrobu o 30 % a vytvoriť desiatky miest

Zhruba 2,5 milióna eur plánuje v blízkej budúcnosti investovať do rozšírenia výroby a nákupu nových technológií spoločnosť R-Glass Slovakia prevádzkujúca od roku 2016 obnovenú skláreň v Katarínskej Hute v okrese Poltár.

Katarínska Huta 9. septembra (TASR) – Zhruba 2,5 milióna eur plánuje v blízkej budúcnosti investovať do rozšírenia výroby a nákupu nových technológií spoločnosť R-Glass Slovakia prevádzkujúca od roku 2016 obnovenú skláreň v Katarínskej Hute v okrese Poltár. Investícia by mala priniesť asi 30-percentné zvýšenie výroby a približne 20 nových pracovných miest.

“Potrebujeme najmä rozšíriť skladové priestory, dobudovať dekoračné kapacity a kúpiť vypaľovaciu pec a stroj na výrobu pohárov,” povedal TASR obchodný manažér firmy Alexander Cetner.
      
Spoločnosť sa od začiatku podnikania zamerala na strojovú výrobu nápojového skla a za krátky čas si vybudovala úzke obchodné vzťahy so zahraničím. To bol dobrý predpoklad na pomerne vysoký nábeh výroby a následný predaj. Dnes má firma odberateľov vo Veľkej Británii, južnej Afrike, Kanade, Taliansku, Nemecku či Indii. Jej poháre sú napríklad aj na palubách lietadiel jednej z najväčších leteckých spoločností Qantas.
      
Najnovšia investícia by však mala smerovať do produkcie výrobkov s vyššou pridanou hodnotou, ako je napríklad dekorované sklo. Keďže sa skláreň nachádza v regióne s vyššou mierou nezamestnanosti, pričom už dnes zamestnáva asi 160 ľudí, chce požiadať vládu SR o investičnú pomoc. Podľa výkonného riaditeľa Jána Riečicu sa o tom, na čo presne bude stimul zameraný, ešte rozhoduje.
      
Riečica bol pred rokmi jeden zo zakladateľov firmy. Ako dnes hovorí, najväčším problémom v začiatkoch boli ľudia. Nešlo len o to nájsť šikovných sklárov, ale vybudovať si so zamestnancami aj vzájomnú dôveru. “Snažili sme sa s nimi hovoriť, stimulovať ich a odbremeniť od vlastných problémov,” pripomína.
      
Spoločnosť od roku 2016 investovala v sklárni, ktorá bola kedysi preslávená výrobou tzv. pohárov s guľkou – Zlatej Zuzany, približne 7 miliónov eur. Pýši sa najmä moderným taviacim agregátom využívajúcim na horenie iba plyn a kyslík, vytvárajúcim iba malé množstvo emisií. “Je to najlepšia možná technológia na tavenie sklárskej suroviny na trhu,” zdôrazňuje riaditeľ.

Zdroj, foto: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."