Spravodajstvo
Olvasási idő 02:03
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Festival Ekotopfilm – Envirofilm bude tento rok motivovať ľudí k zmene

Prievidza bude opäť hostiť festival dokumentárnych filmov Ekotopfilm – Envirofilm. Tento rok ponúkne snímky s environmentálnou tematikou, ktoré majú ľudí motivovať k zmene, sprievodnú diskusiu o pytliactve a program pre žiakov základných a stredných škôl. Festival bude 24. marca hostiť Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi.

Prievidza 5. marca (TASR) – Prievidza bude opäť hostiť festival dokumentárnych filmov Ekotopfilm – Envirofilm. Tento rok ponúkne snímky s environmentálnou tematikou, ktoré majú ľudí motivovať k zmene, sprievodnú diskusiu o pytliactve a program pre žiakov základných a stredných škôl. Festival bude 24. marca hostiť Kultúrne a spoločenské stredisko v Prievidzi. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
      
Ekotopfilm – Envirofilm na Slovensko každoročne prináša široký výber celosvetovo oceňovaných dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie. V rámci celoročnej tour je snahou organizátorov prostredníctvom dokumentárnych snímok a sprievodných aktivít zvyšovať v regiónoch Slovenska environmentálne povedomie. “Festivalové filmy ukazujú nielen krásu a moc prírody, odľahlé miesta doposiaľ nepoznačené ľudskou činnosťou, ale aj presný opak, negatívny vplyv našej každodennej spotreby na životné prostredie. Ľudí však nechceme strašiť, chceme im priniesť informácie a motivovať ich k zmene, možno trošku varovať,” povedal o podujatí riaditeľ festivalu Peter Lím.
      
“Filmovým festivalom chceme priblížiť potrebu zmien v našom životnom štýle. Je jasné, že ak nezmeníme naše správanie vo vzťahu k okoliu, v ktorom žijeme, a prírode ako takej, potom bude naša generácia v štádiu, z ktorého už nebude návrat k normálnosti a prirodzenému cyklu v prírode,” upozornila primátorka Katarína Macháčková.
      
Podujatie začne 24. marca programom pre vopred prihlásené základné a stredné školy. V rámci Junior festivalu sa deti pomocou filmového plátna a sprievodných aktivít naučia, ako chrániť životné prostredie. Podujatie bude pokračovať večerným programom pre širokú verejnosť. Filmový program od 16.00 do 21.30 h prinesie viacero tém. “Diváci budú môcť vidieť zábery vlčej svorky v nehostinnej tundre, naučia sa predchádzať vzniku odpadov, vyriešia dilemu udržateľného stravovania, predstavia si život bez hmyzu alebo sa inšpirujú príbehom odhodlanej aktivistky, novodobej Johanky z Arku,” priblížil Ďureje. Program doplní diskusia pod názvom Palmový olej a pytliactvo, Je Sumatra raj alebo peklo na zemi?, kde sa návštevníci prostredníctvom Tomáša Šmátralu dozvedia viac o projekte Green Life a situácii v sumatrianskych pralesoch.
      
Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a Kohéznym fondom.

Zdroj, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."