Spravodajstvo
Olvasási idő 01:52
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Firmy budú môcť na spoluprácu s vedeckými ústavmi použiť inovačné poukážky

Podnikatelia z Banskobystrického kraja budú môcť na spoluprácu s výskumnými inštitúciami využívať inovačné poukážky dotované z európskych financií.

Banská Bystrica 9. decembra (TASR) – Podnikatelia z Banskobystrického kraja budú môcť na spoluprácu s výskumnými inštitúciami využívať inovačné poukážky dotované z európskych financií. Novinka je jednou z prvých výhod, ktoré prinesie spolupráca Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková.
      
Hlavným cieľom spoločne podpísaného memoranda má byť prepojenie súkromných spoločností so sídlom v Banskobystrickom kraji so slovenským výskumným a vedeckým prostredím. Jedným z prvých výsledkov spolupráce BBSK a SIEA budú inovačné poukážky, ktoré budú môcť firmy použiť na spoluprácu s výskumno-vývojovými centrami na Slovensku. Podľa kraja budú môcť spoločnosti z regiónu prostredníctvom inovácií produktov zvýšiť svoju konkurencieschopnosť na trhu.
      
„Malo by to priniesť vedomosti, ktoré sú vo výskumných ústavoch a na školách a dať ich k dispozícii podnikateľom. Podnikateľská sféra v našom kraji potrebuje pomoc,“ uviedol pre TASR predseda BBSK Ján Lunter. Dodal, že v kraji chýba dopravná infraštruktúra, ktorá by prilákala veľkých zamestnávateľov, kraj chce preto zamestnanosť v regiónoch podporiť aj takýmto spôsobom.
      
Schému inovačných poukážok bude spravovať SIEA, ktorá pripraví aj zoznam výskumno-vývojových centier, medzi ktorými budú ústavy Slovenskej akadémie vied, vysoké školy aj súkromné inštitúcie. Rozvojová agentúra BBSK sa na spolupráci bude podieľať aktívnym oslovovaním podnikateľského prostredia v rámci kraja.
      
„Zisťovaním inovačného potenciálu v krajoch na Slovensku nám ako jeden z inovačne najslabších vyšiel Banskobystrický kraj, a preto som rád, že iniciatíva Catching-Up Regions Európskej komisie a Svetovej banky podporila naše rozhodnutie, realizovať pilotný projekt s možnosťou využitia inovačných poukážok,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš s tým, že spustenie projektu predpokladá v 1. štvrťroku 2021.

Zdroj, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."