Spravodajstvo
Olvasási idő 01:33
Spravodajstvo
Kategória:
Spravodajstvo

Bezplatné dlhové poradne pomohli od svojho vzniku 10.000 Slovákom

Bezplatné dlhové poradne fungujú v 46 mestách na Slovensku. Poskytujú právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc ľuďom v zložitej finančnej situácii.

Bratislava 11. júla (TASR) – Bezplatné dlhové poradne fungujú v 46 mestách na Slovensku. Poskytujú právnu, ekonomickú a psychologickú pomoc ľuďom v zložitej finančnej situácii. Od svojho vzniku na konci roka 2021 poskytli odborné poradenstvo 10.000 klientom. V utorok o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.
        
Odborníci asistujú pri tvorbe plánu riešenia pre konkrétnu situáciu klienta. Pôsobia tiež aj preventívne, aby mohol klient situácii s nadmerným dlhovým zaťažením predísť. Slovensko tiež prostredníctvom spolupráce so strešnou organizáciou European Consumer Debt Network (ECDN) na boj proti dlhom získalo prístup k postupom ďalších európskych krajín, ktoré majú viac skúseností s dlhovým poradenstvom.
        
V marci tohto roka sa Slovensko stalo členom ECDN. “Členstvo v ECDN nám otvorilo dvere k zdrojom osvedčených postupov z európskych krajín, ktoré majú s dlhovým poradenstvom rozsiahlejšie skúsenosti,” uviedol manažér Národného projektu Bezplatné dlhové poradenstvo Ladislav Šutý. ECDN sa zaoberá aj výskumom dlhovej situácie a finančnej gramotnosti obyvateľov Európskej únie (EÚ). Zhromažďuje tiež údaje o príčinách zadlženia jednotlivcov v rôznych krajinách EÚ.
        
Bezplatné dlhové poradne sú Národný projekt. Realizuje ho Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu. “Cieľom Bezplatných dlhových poradní nie je len pomôcť jednotlivcovi zbaviť sa dlhov, ale zmeniť jeho celkové postoje, správanie, úroveň jeho individuálnej finančnej gramotnosti a rozpočtovej zodpovednosti tak, aby opakovaniu nadmerného zadlženia aktívne predchádzal, čím projekt bude plniť aj úlohu prevencie vzniku nadmerného zadlženia obyvateľstva,” uvádza sa na webovej stránke ÚPSVR.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."