Vzdelávanie
Čas čítania 02:16
Vzdelávanie
Kategória:
Vzdelávanie

Kvalitu vzdelávania má zvýšiť aj metropolitný pedagogický inštitút

Mesto Bratislava plánuje zvýšiť kvalitu vzdelávania prostredníctvom metropolitného pedagogického inštitútu.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Mesto Bratislava plánuje zvýšiť kvalitu vzdelávania prostredníctvom metropolitného pedagogického inštitútu. Spájať má všetky vzdelávacie inštitúcie v hlavnom meste. Sústreďovať sa taktiež má na definovanie minimálnych štandardov dobrej školy a vytvorenie jednotného systému hodnotenia základných a základných umeleckých škôl. Ide o jednu z vízií samosprávy v rámci plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) Bratislava 2030.
      
V Bratislave je takmer 400 vzdelávacích inštitúcií od materských škôl, cez základné a základné umelecké školy, stredné školy až po fakulty vysokých škôl. Bratislava chce v rámci strategického plánovania do roku 2030 využiť ich potenciál askvalitniť vzdelávanie.
      
Vedúca oddelenia školstva, športu a mládeže na bratislavskom magistráte a vedúca pracovnej skupiny PHSR 2030 pre oblasť vzdelávania Ema Tesarčíková uviedla, že hlavné mesto má ambíciu stať sa kľúčovým aktérom v oblasti zvyšovania kvality vzdelávania na regionálnej úrovni. “Radi by sme pospájali všetkých kľúčových aktérov, ktorí pôsobia na území hlavného mesta. Máme 150.000 žiakov a študentov vo vzdelávacom systéme, 300 škôl a školských zariadení a učí v nich 15.000 učiteľov a pedagógov. Chceli by sme ich dať do spoločnej komunikačnej platformy,” priblížila vo zverejnenom videu k téme dostupného vzdelávania.
      
Cieľom podľa jej slov je, aby bolo vzdelávanie v Bratislave do roku 2030 inkluzívne a inovatívne. Magistrát chce taktiež riešiť problém s nedostatkom pedagógov v bratislavských základných či stredných školách, napríklad zabezpečením nájomného bývania pre učiteľov. Bratislavská samospráva chce tiež znovu vytvoriť mestskú školskú radu, organizovať chce pravidelne aj konferencie a kluby bratislavských pedagógov či aktualizovať mapu bratislavského školstva.
      
Víziou je aj založenie metropolitného pedagogického inštitútu. Okrem už spomínaného má zastrešiť aj kontinuálne vzdelávanie učiteľov v oblasti nových metodík výchovy a vzdelávania i rozvinúť spoluprácu so zamestnávateľmi. “Inštitút bude pravidelne udeľovať značku kvality ´magistrátna škola´. Táto značka bude mať za cieľ motivovať školy neustále sa zlepšovať, aby ju získali a boli atraktívne vočiach detí aj rodičov,” avizuje mesto. Do pilotného projektu majú byť zapojené najskôr základné školy a následne aj materské a stredné školy.

Zdroj, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."