Vzdelávanie
Lesezeit 04:08
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Stredoškoláci predstavili v Košiciach nápady pre inteligentnú domácnosť

Do prvého ročníka sa prihlásilo 17 stredoškolských projektov.

Košice 22. marca (TASR) – V Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach sa v rámci súťaže Navrhni svoj Gadget (NaGa) vo štvrtok predstavili študenti so svojimi nápadmi. Do prvého ročníka sa prihlásilo 17 stredoškolských projektov. Študenti navrhovali riešenia v oblasti internetu vecí, ktoré by boli prínosom pre inteligentnú domácnosť v skutočných podmienkach. Témou pre tento ročník sa stala inteligentná domácnosť v praxi. IT odborníci spomedzi nich vybrali päť najperspektívnejších nápadov.

“Gadget je ako keby také nejaké malé zariadenie, ktoré môže slúžiť na rôzne účely. V tomto prípade sú to zariadenia, ktoré sú napojené priamo do siete internet, to znamená, že niečo merajú, či už je to teplota, alebo sú to nejaké vlastnosti miestnosti,” uviedol pre TASR výkonný riaditeľ združenia Košice IT Valley Pavol Miroššay.

“Okrem toho, že sme im dali nejaký koučing k tomu, ako postupovať, tak v tej finálnej fáze majú prezentovať aj to, ako by vylepšili ďalej svoje zariadenie,” povedal manažér inovácií VSE Holding Michal Augustín.

Cieľovou skupinou súťaže sú stredoškolskí študenti. Za najväčšiu pridanú hodnotu súťaže sa považuje aktívne prepojenie štúdia s praxou. Podľa Miroššaya sa sústreďujú na stredné školy, kde pociťujú najväčší úbytok šikovných ľudí, ktorí odchádzajú na západ alebo do zahraničia.

“Študenti, ktorí študujú na stredných školách, niekedy majú pocit, že na východe sa nedajú robiť dobré veci a nie sú tu dobré firmy. Toto je pravý opak voči tomu, že tu sú dobré firmy a máme možnosť ukázať, na akých rôznych projektoch sa tu dá pracovať,” skonštatoval výkonný riaditeľ Košice IT Valley.

Úlohou nádejných programátorov nebolo vypracovať návrh výlučne v teoretickej rovine. Naopak, mali vytvoriť funkčný prototyp, ktorý pracuje v existujúcom hardvérovom rozhraní. “Od študentov sme požadovali komplexné softvérové riešenie, ktorého súčasťou sú okrem zdrojových kódov aj používateľská a systémová príručka alebo detailne popísaný Business Case,” vysvetlil vedúci úseku informačných a komunikačných technológií skupiny VSE Holding Martin Götz.

Víťazným projektom sa stalo Inteligentné vykurovanie od študentov zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. Druhé miesto získali študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) na Ostrovského ulici v Košiciach s témou Smart Pool a tretiu priečku obsadili študenti SOŠ technickej v Humennom s projektom Inteli Home.

Prvý ročník súťaže NaGa pripravila spoločnosť Východoslovenská energetika Holding, a.s., v spolupráci so združením Košice IT Valley a firmou Microsoft.

Košickí žiaci opäť zabojujú vo svetovom finále robotickej súťaže

Košice 22. marca (TASR) – Mladí košickí nadšenci robotiky z tímu TalentumSAP skončili v stredoeurópskom finále súťaže FIRST LEGO League (FLL) na piatom mieste, pričom vyhrali prestížnu kategóriu Robot Design. V nemeckom Aachene uspeli v konkurencii 26 tímov zo siedmich krajín a postúpili na Svetový Festival FLL, ktorý sa uskutoční v júni v estónskom Talline.

V medzinárodnej robotickej súťaži košickí žiaci obhajujú druhé miesto na svete z minulého roka. “Som hrdá, že sme sa aj v tomto ročníku stali najlepším slovenským tímom a dokázali sme držať krok s vynikajúcimi nemeckými a švajčiarskymi konštruktérmi LEGO robotov. Veľmi milo nás prekvapilo prvé miesto v kategórii Robot Design a to, že v poslednom behu robota sme dokázali pokoriť slovenský rekord,” uviedla mentorka TalentumSAP Angelika Haneszová.

Okrem zápolenia v kategóriách Robot Game, Robot Design a Team Work je súčasťou FLL aj kategória výskumný projekt (Research Project). Témou aktuálneho ročníka FLL je Hydro Dynamics – voda a všetko s ňou spojené. Cieľom je zlepšenie spôsobu, akým ľudia hľadajú, prevážajú, používajú alebo likvidujú vodu. TalentumSAP v uplynulých dňoch v Aachene dosiahol na druhú priečku v tejto kategórii s projektom na detekciu prasklín v plastových rúrach.

Členmi košického tímu sú v aktuálnom ročníku Mária Kuczik, Oszkár Urbán, Maximilián Pándy, Oliver Dávitko, Ján Pavol Luby, Norman Kovács a Matúš Pačuta.

Tento rok sa v rámci strednej Európy prihlásilo do súťaže rekordných 982 tímov detí vo veku deväť až 16 rokov. TASR o tom vo štvrtok informoval Slavomír Šikuda z agentúry mediamedia.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."