Vzdelávanie
Lesezeit 02:16
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Medici v Košiciach budú opäť vyučovať v Škole zdravia pre verejnosť

Tretí ročník tohto podujatia začína v sobotu o 10.00 h v jednom z obchodných centier v Košiciach.

Košice 7. apríla (TASR) – Medici budú opäť vyučovať v Škole zdravia pre verejnosť. Tretí ročník tohto podujatia začína v sobotu o 10.00 h v jednom z obchodných centier v Košiciach. Akcia potrvá do 18.00 h. Informovala o tom PR manažérka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Podľa jej slov ide o preventívnu akciu určenú pre širokú verejnosť. “Členovia Spolku medikov mesta Košice a Slovenského spolku študentov zubného lekárstva budú oslovovať návštevníkov nákupného centra a informovať ich o rôznych témach týkajúcich sa zdravého životného štýlu a prevencie,” priblížila.

Pripravili si viaceré zaujímavé aktivity pre dospelých aj deti. “Infostánky sme nazvali Zdravie v číslach, Nemocnica u medvedíka, Prvá pomoc, Antitobacco, Dobrák od kostí a Zdravý úsmev,” uviedla Lucia Hanušínová, študentka 4. ročníka LF UPJŠ v Košiciach a zároveň vedúca Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice.

Okoloidúci si budú môcť na prvom menovanom mieste odmerať krvný tlak, vyšetriť z kvapky krvi hodnotu glykémie a cholesterolu, kompletnou analýzou ľudského tela zistia podiel tuku, svalovej hmoty, ale i minerálov. V rámci Nemocnice u medvedíka, čo je dlhoročný celoslovenský projekt medikov organizovaný v škôlkach po celom Slovensku, deti postavia do role rodiča plyšového macka, ktorý je pacientom a navštevujú spolu jednotlivé oddelenia, kde ordinujú študenti medicíny. “Chceme pomôcť deťom zbaviť sa strachu z bielych plášťov,” vysvetlila Hanušínová.

V ďalšom infostánku budú pre záujemcov pripravené ukážky prvej pomoci, medici im poskytnú teoretické znalosti a praktické zručnosti pri riešení zdravia a život ohrozujúcich situáciách. “Na trenažéroch a figurínach budú mať možnosť nacvičiť si spolu s nami kardiopulmonálnu resuscitáciu, používanie automatického externého defibrilátora, ako aj ošetrenie traumatických poranení,” priblížila vedúca klubu.

Stanovište Antitobacco bude zamerané na meranie CO a splodín vo vydychovanom vzduchu a poskytnutie informácií o účinkoch nikotínu a rakovine pľúc. Ako symbol zmeny k zdravšiemu životnému štýlu budú môcť fajčiari vymeniť cigaretu za jablko. V infostánku Dobrák od kosti sa návštevníci dozvedia o možnosti darovania kostnej drene a odobratím vzorky svojich slín sa môžu prihlásiť do Národného registra darcov kostnej drene. Na poslednom z menovaných miest objasnia budúci zubári záujemcom správnu techniku čistenia zubov.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."