Vzdelávanie
Lesezeit 03:29
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

SOŠ Pro scholaris v Žiline pripravuje žiakov na podnikanie od roku 1996

Podľa riaditeľa najstaršej súkromnej strednej školy v Žiline Tomáša Milatu bolo impulzom jej vzniku prázdne miesto na trhu so vzdelávaním v súvislosti s prípravou budúcich súkromných podnikateľov.

Žilina 10. septembra (TASR) – História Súkromnej strednej odbornej školy (SOŠ) Pro scholaris v Žiline siaha do roku 1996, kedy začala vyučovať malé a stredné podnikanie a cestovný ruch v rámci pomaturitného štúdia. Podľa riaditeľa najstaršej súkromnej strednej školy v Žiline Tomáša Milatu bolo impulzom jej vzniku prázdne miesto na trhu so vzdelávaním v súvislosti s prípravou budúcich súkromných podnikateľov.

“Pred rokom 1989 súkromné podnikanie de facto neexistovalo. A zrazu ľudia potrebovali študovať odbor, ktorý by ich pripravil na súkromné podnikanie a všetko, čo s tým súvisí. Tak v rámci Akadémie vzdelávania, čo bola v tom čase najväčšia vzdelávacia inštitúcia neformálneho vzdelávania na Slovensku, vznikla súkromná škola, ktorá takéto vzdelávanie ponúkala. A pretože ho primárne potrebovali dospelí, otvoril sa odbor malé a stredné podnikanie a odbor cestovný ruch ako pomaturitné vzdelávanie,” uviedol Milata.

V roku 2005 sa škola presťahovala z pôvodných priestorov do budovy bývalej škôlky, ktorú odkúpila od mesta. “Ocitla sa v priestrannej budove a vzdelávanie pre dospelých sa odohrávalo väčšinou počas víkendov, respektíve v popoludňajších hodinách. Primárne z ekonomického hľadiska vznikol nápad naplniť školu aj dopoludnia a otvoriť denné štúdium. A keďže Žilina patrí medzi regióny s veľmi dynamicky sa rozvíjajúcou oblasťou cestovného ruchu, rozhodli sme sa otvoriť úplne nový odbor – manažment regionálneho cestovného ruchu,” pripomenul riaditeľ školy.

Škola má v súčasnosti 173 žiakov a tri študijné odbory s maturitou – manažment regionálneho cestovného ruchu, klasickú obchodnú akadémiu a odbor informačné systémy a služby. “Koncepciu vyučovania manažmentu regionálneho cestovného ruchu sme chceli postaviť trošku inak ako klasicky. To znamená, že sme hľadali rôzne formy, ako žiakov dostať v maximálnej možnej miere do praxe. Špecifikom vyučovania tohto odboru je napríklad to, že žiaci každý školský rok absolvujú jeden kurz animačných aktivít, zameraný na pohybové aktivity v regióne, ktoré je možné následne ponúkať ako produkt cestovného ruchu,” doplnil Milata.

V prvom ročníku absolvujú žiaci lyžiarsky a snowboardový kurz, zameraný aj na pozorovanie a odskúšanie si aktivít, slúžiacich pre cestovný ruch. “To sú rôzne wellness centrá, ubytovacie a stravovacie zariadenia. V druhom ročníku absolvujú splavovanie na raftových člnoch, zamerané na Oravu a Váh. V treťom ročníku sa dostávajú na Oravskú priehradu, kde máme kajutové plachetničky. Učia sa základy jachtingu, zároveň získajú praktickú časť certifikátu vodca malého plavidla a popri tom sa učia jazdiť na koni. Vo štvrtom ročníku idú do Vysokých Tatier a na Zamkovského chate sa zoznamujú so špecifickým zariadením cestovného ruchu – horskou chatou. Zároveň získajú základ alpinizmu či záchrany v prírode,” vysvetlil riaditeľ školy.

Špecifikom školy je aj akreditovaný kurz sprievodcu cestovného ruchu, ktorý je nevyhnutným predpokladom na prácu sprievodcu alebo delegáta v cestovnej kancelárii. “Pokiaľ ho nemáte, nestačí vám ani maturitné vysvedčenie so zameraním na cestovný ruch. Kurz je integrovaný priamo do vyučovania. Naši žiaci ho absolvujú prakticky za dva školské roky, v treťom a štvrtom ročníku. Na konci vykonajú skúšky a odchádzajú nielen s maturitným vysvedčením, ale zároveň aj s certifikátom sprievodcu cestovného ruchu. Čo im podstatne uľahčuje uplatnenie sa na trhu práce. Ďalej môžu absolvovať animátorský kurz a ísť si privyrobiť počas školských prázdnin. Sme súkromná škola, samozrejme potrebujeme zdroje, aby sme mohli pokryť aktivity navyše. Ale peniaze, ktoré rodičia investujú do detí, sa im spätne vracajú v tom, že deti dostanú pridanú hodnotu k štúdiu,” uzavrel Milata.

Zdroj, foto, video: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."