Vzdelávanie
Lesezeit 02:21
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Základná škola Košická Belá je podľa riaditeľa akoby školou v prírode

Pred školou stojí veľká lipa, pri ktorej je niekoľko lavičiek, žiaci ich využívajú aj počas veľkej prestávky.

Košická Belá 1. októbra (TASR) – Základná škola (ZŠ) v Košickej Belej sa nachádza v prostredí Volovských vrchov v blízkosti Ružínskej priehrady, podľa riaditeľa Jána Lapšanského je akoby sama o sebe školou v prírode.

Pred školou stojí veľká lipa, pri ktorej je niekoľko lavičiek, žiaci ich využívajú aj počas veľkej prestávky. “Keď je pekné počasie, máme tam aj niektoré vyučovacie hodiny, napríklad čítanie alebo prírodovedu. Máme tu krásne prostredie,” povedal.

Škola má vo svojom areáli aj ovocné stromy. “Sami si tieto stromčeky orezávame a sami si zbierame aj úrodu. Takzvané ‘padanky’, ktoré sú na zemi, nosíme neďaleko do lesa zvieratkám,” vysvetlil Lapšanský s tým, že s nimi pracujú aj na Deň jablka.

Žiaci majú možnosť prihlásiť sa aj na záujmové útvary, respektíve krúžky. Podľa riaditeľa je najúspešnejší ten s názvom S batohom cez hory. “Je to je bývalý turistický krúžok. Každý rok máme žiakov či už na majstrovstvách Slovenska, alebo chodia na medzinárodné majstrovstvá a preteky turistickej zdatnosti. Okrem toho že chodia po prírode, musia sa učiť robiť uzly, ovládať svetové strany – či už podľa azimutu, alebo nejakých prírodných úkazov. Nie je to len o tom, že budú chodiť a spoznávať okolitú prírodu,” povedal s tým, že deti si takýmto spôsobom budujú aj vzťah k prírode, čo môže prispieť k ich ekologickému mysleniu.

Spádovou oblasťou tejto školy sú obec Opátka a miestna časť Košické Hámre, ktoré obklopuje príroda. Riaditeľ si spomína aj na obdobie, keď dochádzanie do školy komplikoval neprejazdný most cez vodnú nádrž Ružín. “Riešili sme to, lebo mám aj kolegov, ktorí dochádzajú z druhej strany mosta, napríklad z Margecian či Sedlíc. Keďže urobili náhradnú cestu, nebol to až taký problém. Žiakom sa to aj páčilo, lebo v čase výpadku mosta mali dopravu zadarmo a neboli viazaní na spoje. Auto prišlo a keď skončili, odišlo. Bolo to zaujímavé, hlavne keď napadol sneh, lebo mali problém, keďže bola cesta kopcovitá. Ale všetko sme zvládli a deti majú z toho napokon pekný zážitok,” uviedol v súvislosti s takmer celoročnou vlaňajšou mimoriadnou situáciou.

Vznik plnoorganizovanej a zároveň obvodovej základnej školy v Košickej Belej sa datuje do roku 1967 v súvislosti s výstavbou Ružínskej priehrady a likvidáciou obvodovej školy v Košických Hámroch.

Zdroj, foto: TASR

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."