Vzdelávanie
Lesezeit 01:49
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

V Dubaji sa v sobotu začína edukačné fórum so slovenskou účasťou

Fórum vyvrcholí udelením ceny Global Teacher Prize pre najlepšieho učiteľa.

Dubaj/Bratislava 22. marca (TASR) – Skúsenosti, ale aj poznatky z rôznych kútov sveta si tento víkend (23. – 24. 3.) budú v rámci podujatia Global Education and Skills Forum (GESF) v Dubaji vymieňať stovky učiteľov a delegátov z desiatok krajín. Fórum vyvrcholí udelením ceny Global Teacher Prize pre najlepšieho učiteľa.

GESF je základnou platformou na riešenie problémov v školskom systéme. Stovky delegátov a učiteľov si budú vymieňať vedomosti a skúsenosti z praxe a ponúknu svoj pohľad na stav a problémy v školskom systéme aj ostatným účastníkom podujatia. Vlani sa na tejto akcii zúčastnilo 2800 delegátov zo 153 krajín, 32 ministrov školstva a viac než 1300 učiteľov.

Tohtoročnou témou je otázka “Kto mení svet?”. Podľa organizátorov podujatia sa GESF tento rok bude usilovať preskúmať “interakcie medzi technológiou, vzdelávaním a problémami zajtrajška”, a zároveň ponúkne stretnutie s tými, ktorí “na tejto križovatke vytvorili skutočnú zmenu”.

Jedným z organizátorov je napríklad sociálny podnikateľ Kennedy Odede, ktorý v slumoch kenského hlavného mesta Nairobi založil komunitu bojujúcu proti mestskej chudobe a rodovej nerovnosti. Na podujatí sa zúčastní aj deväťročné sýrske dievča Baná Ábidová, ktoré zdokumentovalo obliehanie mesta Aleppo.

V Dubaji na celosvetovom fóre bude prítomná aj slovenská delegácia, zložená najmä z členov neziskovej organizácie Živica a Komenského inštitútu. Slovensko okrem toho zastúpi aj prvá víťazka súťaže Učiteľ Slovenska Zuzana Tkáčová, ktorá učí informatiku na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach. Prvenstvo v národnom kole jej zaručilo postup na celosvetovú súťaž Global Teacher Prize v Dubaji, ktorá je súčasťou fóra.

Fórum je iniciatívou Nadácie Varkey, ktorá verí, že každé dieťa si zaslúži inšpirujúceho učiteľa. Podľa nadácie je vzdelávanie zároveň aj kľúčom k riešeniu globálnych problémov.

Zdroj: TASR   Foto:  Shutterstock

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."