Vzdelávanie
Lesezeit 02:24
Vzdelávanie
Kategorie:
Vzdelávanie

Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok semestra posunul na 28. septembra

Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok letného semestra 2020/2021 na univerzitách posunul na 28. septembra.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok letného semestra 2020/2021 na univerzitách posunul na 28. septembra. Počas utorkovej tlačovej konferencie to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).
      
Šéf rezortu školstva poznamenal, že ešte v pondelok (17. 8.) s týmto návrhom kontaktovali Slovenskú rektorskú konferenciu. “Odporúčame vysokým školám, aby sa začiatok semestra začal 28. septembra, väčšina vysokých škôl to akceptuje. Niektoré školy musia ešte urobiť určité kroky,” povedal minister školstva s tým, že verí, že väčšina vysokých škôl začne s vyučovaním až koncom septembra.
      
Podobne ako pri materských, základných a stredných školách budú fungovať aj pre vysoké školy tri fázy – zelená, oranžová a červená. Pri stredoškolákoch je potrebné obmedzovať kontakty medzi triedami a osobami. Pri praktickom vyučovaní skupín z viacerých tried je povinné nosenie rúšok, potrebné je dodržiavať aj zásady R-O-R, teda ruky – odstup – rúško. Podobne ako pri základných školách sa nebudú telocvične používať do 20. septembra, vyplýva z manuálu rezortu školstva.
      
Stredná škola a pracovisko praktického vyučovania vyčlenia na začiatku školského roka jednu miestnosť určenú na nevyhnutnú izoláciu. Podobne musí takúto miestnosť vyčleniť aj internát. Stredoškoláci musia od 2. do 14. septembra povinne nosiť rúška v interiéri školy.
      
V prípade, že je podozrenie u stredoškolákov alebo vysokoškolákov na ochorenie, študent alebo zamestnanec školy kontaktuje telefonicky svojho lekára a postupuje podľa jeho pokynov. Aj u vysokoškolákov sa musí dodržiavať zásada R-O-R, potrebné je aj zabezpečiť prehľad o jednotlivých skupinách študentov na jednotlivých predmetoch a tieto v rámci možnosti stabilizovať.
      
Ubytovanie sa študentom vysokých škôl poskytuje za štandardných podmienok s prihliadnutím na aktuálne hygienické a epidemiologické opatrenia. Šéf rezortu školstva podotkol, že študenti prichádzajúci z rizikových krajín a rizikových regiónov sú povinne izolovaní, absolvujú PCR test a ubytujú sa až po preukázaní negatívneho testu, podľa možností sa im umožní izolácia vo vyčlenených priestoroch študentských domovov. “Každý, kto príde z červenej krajiny, musí ísť na 5 dní do karantény a na test. To platí aj pre študentov, ktorí prichádzajú k nám,“ vysvetlila hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast Elena Prokopová. Päť dní karantény si však študenti budú platiť sami, štát im zaplatí len test na koronavírus. Ostatní študenti sa ubytujú za štandardných podmienok. Na internátoch nosia zamestnanci a študenti rúška, okrem izieb, v ktorých sú ubytovaní.

Zdroj,, foto: TASR   

"Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona."